Cecile Hulshof en Willem Vink nemen een korte pauze bij de Ruïne Sint Jacobskapel in Vragender.

Cecile Hulshof en Willem Vink nemen een korte pauze bij de Ruïne Sint Jacobskapel in Vragender.

Kyra Broshuis

Cecile Hulshof: "Terug in het dorp van mijn vader”

Algemeen

Cultuurhistorische fietstocht Lichtenvoorde

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Elke week wandelt of fietst een inwoner van onze gemeente zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen.

Deze week fietst Cecile Hulshof samen met haar echtgenoot Willem Vink de Cultuurhistorische fietstocht Lichtenvoorde, een 30 kilometer lange fietsroute door Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender en het buitengebied. Cecile en Willem (beide 67) woonden in Arnhem maar waren op zoek naar meer rust en ruimte. Cecile: “Willem zag een mooie woning te koop staan in Zieuwent; het dorp van mijn vader! Het is heerlijk om weer ‘terug’ te zijn. We voelen ons hier helemaal thuis. Zelf ben ik als vrijwilliger bij de Oudheidkundige Vereniging Zuwent betrokken bij verschillende projecten van de vereniging en Willem is vrijwilliger bij de Stichting Kerkepaden. Geschiedenis heeft mij altijd al geïnteresseerd en het is mooi dat ik hier veel te weten komt over het leven van mijn vader. Hij is al jong overleden en zo leer ik hem toch wat beter kennen.”

Katholicisme
Cecile en Willem fietsen de Cultuurhistorische fietstocht Lichtenvoorde, een tocht langs diverse overblijfselen en sporen van de agrarische landschapsgeschiedenis. “In het boekje staat ontzettend veel interessante informatie. Wij zijn gewend om te fietsen via het knooppuntensysteem maar deze route staat gelukkig goed aangegeven.” Voor Willem is fietsen dé manier om de omgeving te leren kennen: “Lopen gaat te langzaam en met de fiets kun je toch overal komen. Het is precies het goede tempo om ontdekkingen te doen.” De route vertelt over het katholieke Lichtenvoorde en de opkomst van de reformatie, het voert je langs fabrieken die belangrijk zijn geweest voor het dorp. Bij de Ruïne Sint Jacobskapel neemt het duo een korte pauze. “Dit is toch een prachtige plek? In deze kapel gingen de mensen uit de omgeving naar de mis. Voor dopen, trouwen en overlijden moest men nog wel naar de kerk in Groenlo, één uur gaans in die tijd. Na de reformatie werd deze kapel een bijgebouw van de protestantse Johanneskerk in Lichtenvoorde en raakte hij langzaam in verval. Heel bijzonder dat deze overblijfselen er nog altijd staan.”

Industrialisatie
De route voert ook door het centrum van Lichtenvoorde en in het boekje wordt uitgebreid beschreven hoe bijvoorbeeld de leerfabriek van Hulshof is ontstaan. Ook bijzondere gebouwen zoals de Johanneskerk en de woning van de Amsterdamse School worden aangedaan. “Maar er staat ook veel informatie over de boerenleven in zoals over Erf Braker in Lievelde. Zelf was ik betrokken bij de ontwikkeling van de Droebelroute in Zieuwent en daar is heel veel belangstelling voor; Dit gebied kent veel historie en gelukkig weten veel toeristen en eigen bewoners dat op waarde te schatten”, zegt Cecile. Het duo is is blij dat ze stap hebben genomen om naar Zieuwent te verhuizen. “En je komt er echt wel tussen hier, hoor. Natuurlijk moet je er zelf wel wat voor doen maar wij hebben uitsluitend goede ervaringen. We voelen ons helemaal opgenomen in de gemeenschap.”

Informatie
Ook de Cultuurhistorische fietstocht Lichtenvoorde fietsen? De route is een rondgaande route van 30 kilometer en is bewegwijzerd met gele bordjes. Er kan op ieder punt van de route gestart worden. De route doet Lievelde, Vragender en Lichtenvoorde aan en vormt een tweeluik met de Cultuurhistorische fietstocht Groenlo. Onderweg is er veel te zien zoals Erve Kots, Erf Braker en Loreto in Lievelde, de Ruïne Sint Jacobskapel, de Sint Antonius van Paduakerk en het Vragenderveen in Lievelde en de oude smederij, de Hulshoffabriek en het Richtershuis in Lichtenvoorde.

De route met alle achtergrondinformatie is verkrijgbaar bij de VVV’s van Groenlo en Lichtenvoorde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant