Ria Olijslager in haar tuin bij de kweepeerbomen.

Ria Olijslager in haar tuin bij de kweepeerbomen.

Barbara Pavinati

Ria Olijslager maakt zich hard voor Slow Food Achterhoek

Algemeen

‘Ik ben van huis uit gewend om vers te eten, dan wil je niet anders meer‘

Door Barbara Pavinati

LIEVELDE – Corona treft ons allemaal, ook Slow Food Achterhoek. Slow Food staat voor lekker, puur en eerlijk voedsel. Het logo van de organisatie bestaat uit een slak, die symboliseert de tijd en aandacht die de leden aan voedsel geven. De afdeling Achterhoek kent 35 producenten te weten boeren, kaasmakers, koks, molenaars en tuinders. Ze kent ongeveer 125 leden. De producenten kunnen op het moment niet of beperkt leveren aan de horeca en de mensen zijn bang om boodschappen te doen waardoor er minder gekocht wordt. Sommige producenten zijn daarom overgegaan op online bestellen. Ria Olijslager, erelid en denktank van Slow Food Achterhoek, wil ze een hart onder de riem steken en roept op: ”Mensen, doe lokaal boodschappen. Steun de boeren!”

Internationale beweging
“Slow Food is een internationale beweging die in 1986 gestart in Italië. Culinair journalist Carlo Petrini zag dat er een McDonalds kwam aan de voet van de Sint Pieter in Rome en is daarover gaan schrijven. Daarna kwam er een hele beweging op gang, heeft hij mensen verzameld en een oprichtingsmanifest in 1989 Parijs internationaal ondertekend. ‘Waar blijft ons goede eten?’ vroeg hij zich af. Slow Food is een actie tegen gemaksvoeding en smaakvervlakking en wil de voedseltradities in alle landen bewaren. Elke twee jaar is er in oktober een Terra Madre in Turijn waarin alle leden samenkomen. Op 10 december is de wereldwijde feestdag van de Terra Madre. De kernwoorden zijn good, clean and fair. Good: goede kwaliteit, vol van smaak en gezond. Clean: geproduceerd met respect voor de natuur. Fair: een eerlijke prijs voor de consument, maar zeker ook voor de producent,” legt Ria uit.

Afdeling Achterhoek
Ria: “Ik heb samen met Nel Schellekens van toen nog de Gulle waard in 2007 Slow Food Achterhoek opgericht. Het is een convivium (afdeling) van Slow Food Nederland, Ik ben op het idee gekomen door Wim Rijstenberg, eigenaar van een kaaswinkeltje in Winterswijk waar ik regelmatig kwam. Wim was altijd in voor een praatje en hij vertelde mij een keer over de mooie internationale beweging van Slow Food. Hij wilde zich graag inzetten voor een afdeling in de Achterhoek, maar had geen tijd het zelf op te richten. Toen ben ik gaan praten met Nel en zijn we het gestart.”

Pruimen
“Mijn man en ik proberen zoveel mogelijk onze eigen groente en fruit te verbouwen, maar zijn geen boeren. Eerder hobbyisten,” vertelt Ria. “Dit hebben we gedaan vanaf ons trouwen in 1972. Ik kom van de boer en heb als kind veel op de boerderij geholpen. Eerst dacht ik ‘als ik later groot ben, koop ik alles in de winkel’. Maar daar kwam ik snel van terug. Op een dag was ik in de supermarkt en zag ik mooie pruimen. Ik ben dol op pruimen en kocht ze vol verlangen. Eenmaal thuis at ik er één. Hij smaakte me helemaal niet, was niet eens rijp. Een week later belde mijn moeder dat ze pruimen over had. Ik wist niet hoe snel ik naar haar toe moest fietsen voor echte, lekkere en sappige pruimen. Vanaf dat moment was het roer om en wilde ik niet (zoveel) meer in winkels kopen. Ik ben van huis uit gewend om vers te eten, dan wil je niet anders meer. Deze smaakbeleving gun ik een ander ook. Ook ben ik voor een eerlijke verdeling. De boeren moeten een eerlijke prijs voor hun voedsel krijgen. Daarnaast streef ik een gezond leven na. Als je een auto hebt die op diesel rijdt, maak je hem niet stuk door er benzine in te doen. Hetzelfde geldt voor voedsel. Waarmee voed je je eigen lichaam?”

Kweeperen
“Wij hebben in onze tuin bomen waar kweeperen aan groeien. Dat is een vergeten fruit die alleen verwerkt kan worden gegeten. Je kan de peren pas gebruiken als je ze 12 uur langzaam gekookt hebt met klokhuis en schil. Ze krijgen dan een rode kleur. Dan heb je een heerlijke gelei,” lacht Ria, “Mensen die enthousiast zijn geworden of met vragen over Slow Food Achterhoek mogen mij contacten. Ze zijn altijd op zoek naar leden!”


ria.olijslager@gmail.com

www.slowfood.nl

Links de onbehandelde kweeperen, rechts de verschillende stadia van verkleuring na koken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant