<p>Conciërge Henry Hummelink deelt LTO appels uit op het Marianum Lichtenvoorde</p>

Conciërge Henry Hummelink deelt LTO appels uit op het Marianum Lichtenvoorde

(Dinès Quist)

LTO deelt appels uit aan scholen in Oost Gelre

OOST GELRE - Op verschillende scholen in Oost Gelre werden op dinsdag 13 oktober appels gegeten. De appels werden uitgedeeld door LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie), belangenvereniging van boeren en tuinders. LTO Nederland gebruikt de nationale ‘Dutch Food Week’ om aandacht te vragen voor producten van Nederlandse bodem. LTO commissie Oost Gelre koos er bewust voor om appels uit te delen aan leerlingen om zo gezond voedsel te promoten.

Door Dinès Quist

Honderden appels werden uitgedeeld aan basisscholen in Mariënvelde, Zieuwent en Zwolle en op het Marianum in Lichtenvoorde en Groenlo. Het gaat om een landelijke actie van LTO. Boeren en tuinders deelden op deze dag door het hele land ruim 40.000 appels uit bij verzorgingshuizen, ziekenhuizen, scholen en voedselbanken in hun eigen regio. LTO Noord is de initiatiefnemer van de uitdeelactie, en wil Nederlanders de waarde van boeren en tuinders laten zien en proeven.

‘Verbinden’ is het thema
Bestuursleden van LTO Oost Achterhoek afdeling Oost Gelre, Carla en Pascal Klein Holkenborg rijden op dinsdagochtend met hun auto volgeladen met dozen appels langs de scholen en overhandigen daar de roodgroene vitaminebommetjes. Carla Schurink vertelt, “De appels worden goed ontvangen. We leveren flyers bij de appels en vragen de schoolmedewerkers om het verhaal over te brengen naar de leerlingen. Het verhaal achter deze appels is minstens zo belangrijk als het eten van deze gezonde pauzesnack. Het thema van deze appelactie is ‘verbinden’. We verbinden zo op een positieve manier de agrarische sector met de consumenten. Op deze manier laten we hen weten dat Nederlandse boeren hard werken om gezond en betaalbaar eten te produceren voor ons allemaal. En dat doen ze goed want de Nederlandse land- en tuinbouw produceert groene, gezonde producten volgens de hoogste standaarden.”

Gezonde keuze
In de onderbouw van het Marianum in Lichtenvoorde worden de appels in de middagpauze uitgedeeld aan de leerlingen. Veruit de meeste leerlingen nemen gretig een appeltje aan van conciërge Henry Hummelink, die hen vertelt dat deze aangeboden wordt door LTO. "Ik verwacht dat de dozen leeg zullen zijn aan het eind van de middag. We merken hier dat de leerlingen steeds meer wennen aan gezonder eten,” vertelt bovenbouw-conciërge Harry Bennink. "Deze actie past dan ook precies binnen ons stapsgewijs gezonder aanbod in de kantine. We bieden steeds minder ongezonde keuzes aan en steeds meer gezonde producten. Je merkt dat de leerlingen dat goed opnemen.”

Kinderen zijn de toekomst
De volgende stap, na een gezonde keuze, is bewustwording waar en hoe ons voedsel geproduceerd wordt. De kinderen zijn de toekomst en om in de toekomst ook nog goed en gezond te kunnen eten is het belangrijk dat we nu al inzetten op duurzaam produceren. LTO zoekt de samenleving op om bewustwording te kweken dat land- en tuinbouwers voortdurend investeren om nog duurzamer te produceren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden