Paul bezig met de juiste opstelling voor de eerste sessie.Foto: Henri Walterbos
Paul bezig met de juiste opstelling voor de eerste sessie.Foto: Henri Walterbos (Henri Walterbos)

Winterse Calixtus-sessies opvolger Ruïne- en verandasessies

'Als de zon door de glas in loodramen naar binnen schijnt is het plaatje briljant'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE/ACHTERHOEK - Hij schoot al duizenden video’s van bands, vooral in de regio. Liefhebbers van livemuziek maar ook bands zijn blij met zijn inspanningen. Ook zijn ‘venue’ Paul’s Kitchen is eveneens al geruime tijd een begrip bij liefhebbers. Alan Gascoigne aan de keukentafel bij Paul van Druten thuis muziek makend en bijpratend met bevriende muzikanten. Toen corona uitbrak geen live-optredens en keukentafelsessies meer. Paul bedacht toen, om zijn muzikale honger naar live muziek te stillen, de Ruïnesessies bij de boerderijruïne in Miste. Een fraai decor voor zijn Ruïne Sessies. Daaruit ontstond weer de spin-off ‘Sandra’s Zomersessies,’ thuis onder de veranda bij zangeres Sandra Vanreys in Aalten. De gezamenlijke zomersessies leverden ruim 100 video’s op.

Binnenlocatie
Met het intreden van de herfst diende Paul op zoek te gaan naar een binnenlocatie voor een nieuwe loot aan zijn muzikale boom. “Het weer is nu te slecht om bij de ruïne te spelen. Het is er te koud en te nat. Omdat ik nog door wil gaan met opnames van leuke muzikale acts ben ik op zoek gegaan naar een bijzondere locatie. Die heb ik gevonden; de Oude Calixtuskerk in Groenlo.” De in Lichtenvoorde woonachtige Grollenaar kreeg alle medewerking van de beheerders van de kerk. “Ik heb contact gehad met Ben Verheij. Op zich mocht het wel, maar ik moet me wel aanpassen aan de agenda van de kerk. Activiteiten die geld opleveren gaan altijd voor.” Aangezien Paul zijn hobby al acht jaar lang geheel pro deo uitvoert kwam men hem tegemoet in ruil voor een reclame en een mooie leader met daarin de regel dat ‘Deze sessie mogelijk gemaakt is door de Oude Calixtus.’ De leader is fraai, door Paul zelf gemaakt, met zijn drone. “Door corona gebeurt er niet veel in de kerk. Zo houdt de kerk toch een beetje PR. Dan zet je de kerk toch weer een beetje op de kaart. Het mooie is ook dat ik niet afhankelijk ben van anderen, heb de beschikking over een sleutel gekregen.”

Pilot
Of het zijn nieuwe sessiestek gaat worden is afhankelijk van het resultaat van de sessie afgelopen zondagmiddag met de wereldberoemde Ierse Eamonn McCormack, die dezelfde middag optreedt bij Rockcafé Taste. Niet de minste voor een pilotopname. Paul legde al eens een livesessie van hem vast, vandaar het vertrouwen van Eamonn in een goede afloop. Eamonn had bovendien de wens enkele eigen nummers nog in een akoestische versie vast te leggen. Win-win dus.

Zodra Paul de juiste opstelling heeft staan op het koor van de Oude Calixtus en Eamonn klaar zit, gaat de camera met vishoeklens en zeer gevoelige geluidsregistratie aan. Het shot is fraai, hetgeen Eamonn laat horen zowaar nog fraaier. Hij past zich geheel aan aan de setting en de akoestiek met galm. Achtereen komen ‘Father and son’ van Cat Stevens, ‘Heart of gold’ van Neil Young, van BB King het mooie ‘Rock Me Baby’ en twee prachtige eigen nummers van de Ier voorbij: 'My Saving Angel' en het indrukwekkende 'The Great Famine', van zijn nieuwe cd 'Storyteller'. De rust van de plek heeft wel iets. Op de achtergrond zijn de antieke oude stoelen zichtbaar, twee ‘klingelbuuls’, enkele kaarsen en een Bijbeltekst in een lijst.

Kritisch
Eamonn is kritisch op zichzelf. ‘I do some songs two times and then I chose.’ Na afloop zijn zowel Paul als Eamonn blij met het resultaat als Paul een stukje laat horen. “This place is teriffic. Perfect,” aldus Eamonn. De bij toerbeurt in Duitsland en Ierland woonachtige Ier stond op podia over de gehele wereld. Hij zal het weten. “Deze plek heeft natuurlijk wel wat hè. Dan moet je de liedjes die je hier speelt maar een beetje op aanpassen. Dat was bij de ruïne ook zo,” vindt Paul. “De plek is mooi, het is filmisch mooi. Als de zon door de glas in loodramen naar binnen schijnt is het plaatje briljant. Ik ga daarom de sessies hier zoveel mogelijk tussen 12.00 en 14.00 uur opnemen, voor dat effect. Heb je er gratis bij. Als het een keer ’s avonds moet dan kan ik de lampen gebruiken en zo stellen.”

Als de video ’s avonds op Facebook en YouTube te bekijken en te beluisteren zijn laat Eamonn weten oprecht blij te zijn met het resultaat. “It sounds great Paul. Just heard it on my car stereo from my phone. On YoutTube it will even be better. In studio’s they have an effect for things like harmonicas called Church hall Reverb. But that there is the real deal… Getting a great response and my manager loves it, says it captures a lively feeling and the sound is natural.”

Molen Hermien
Naast de sessies in de kerk is Paul voornemens nog enkele sessies op te nemen bij Beltkorenmolen Hermien in Harreveld, op de tweede verdieping, daar waar de molensteen zich bevindt. “Ik ben er wezen kijken. Dat is een mooi plaatje. Daar ga ik bijvoorbeeld een akoestische sessie met de Kisjeskearls opnemen. Best wel bijzonder want dat hebben ze nog nooit gedaan. Dat kan best wel verrassend zijn. Net als met de Heinoos. Zij hebben op hun onversterkte akoestische set bij de ruïne een enorme hoeveelheid reacties gekregen, zoals ‘goh, die stemmen van jullie komen nu pas echt goed uit, passen zo goed bij elkaar. Dat hoor je normaal niet zo. Heel puur.”


www.paulvandruten.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden