<p>De derby RKZVC - Longa '30 in 2019 met enkele duizenden toeschouwers. Foto: Theo Huijskes</p>

De derby RKZVC - Longa '30 in 2019 met enkele duizenden toeschouwers. Foto: Theo Huijskes

(Theo Huijskes)

Amateurvoetbal zwaar getroffen door corona

Zijn de genomen maatregelen terecht of onterecht?

Door Theo Huijskes

REGIO - Wat als het leven van alledag en in het bijzonder het leven gedurende het weekend zich noodgedwongen beperkt tot een vorm van noodzakelijke isolatie in je eigen huis? En dat met name wanneer dit laatste ook nog eens ten koste gaat van het, in het weekend aanschouwen van een partijtje amateurvoetbal van je eigen, favoriete clubje? Naast de reacties van de vaderlandse voetbalbond, vroegen wij een drietal voorzitters in de regio om hun mening.

Amateurvoetbal is geen brandhaard
Het amateurvoetbal in Nederland kan zich zowel met betrekking tot het actieve gedeelte als tot het passieve gedeelte nog steeds op de borst kloppen vanwege de grote belangstelling. Normaliter worden er ieder weekend in dit land, en dat alleen al bij de amateurclubs, circa 30 duizend wedstrijden gespeeld. Ondanks de reeds achter ons liggende heftige coronaperiode hebben in de afgelopen competitie-weekends globaal 80 procent van alle geplande wedstrijden gewoon doorgang gevonden. De KNVB is hier bijzonder positief over en wil dat geluid ook gaarne naar buiten brengen.

“Let wel, de KNVB telt 1,2 miljoen spelende leden en dan zijn, gelet op dat aantal, bepaalde besmettingen niet te vermijden”, aldus een woordvoerder van de bond. “Maar het amateurvoetbal is zeker geen brandhaard. Zeker nu inmiddels is komen vast te staan dat het merendeel van de besmettingen heeft plaatsgevonden bij de spelers thuis, op het werk, bij familie of bij vrienden thuis. Eigenlijk ook niet zo verwonderlijk, omdat met uitzondering van het zaalvoetbal alle wedstrijden in de buitenlucht plaatsvinden. Bovendien is inmiddels op diverse manieren aangetoond dat de spelers op het veld zich nooit lang binnen een afstand van 1,5 meter van elkaar bevinden. Verder is alom bewezen dat juist in de huidige coronacrisis de buitensport een positieve invloed heeft op de gezondheid.”

Vele virologen in dit kikkerlandje
Henri Weikamp, voorzitter van RKZVC in Zieuwent, betreurt de huidige situatie. “Als sporter en bestuurder ben je natuurlijk teleurgesteld dat het niet mogelijk is om je eigen favoriete sport te kunnen uitoefenen. Maar ik neem toch aan dat iedereen de noodzaak van deze maatregelen onderkent en daarbij tegelijkertijd meewerkt aan een snelle terugkomst van het oude normaal.” De vraag of het mogelijk anders had gekund, vindt Weikamp op dit moment niet interessant. “Het feit dat iedereen een eigen mening heeft, zorgt niet voor een eenduidige oplossing. Onze vrijheid is ons lief en dat is helemaal terecht, maar die vrijheid zorgt er nu voor dat wij met ons allen zijn teruggevallen. Het had vast anders gekund, maar laten we de maatregelen maar overlaten aan degenen, die er echt verstand van hebben.” Wel geeft de RKZVC-voorman aan dat de gevolgen voor de clubs uiteindelijk desastreus zijn. “Een en ander is afhankelijk hoeveel vet een club op zijn botten heeft, maar het zou mij niet verbazen wanneer binnen niet al te lange tijd voetbalclubs omvallen. Wij zijn als RKZVC blij, dat onze leden en sponsoren tot nu toe nog steeds hun bijdrage blijven doen, zodat wij door kunnen gaan. Maar zonder inkomsten uit de kantine, zal de buffer snel minder worden en zullen wij ook steeds meer afhankelijk worden van de steun van de overheid.”

Sprake van willekeur?
Voorzitter Ger Melissen van VV Doetinchem zegt zeer geschrokken te zijn van de genomen maatregelen. “Het besluit valt eigenlijk niet uit te leggen. Dit omdat bewegen in de buitenlucht bijdraagt aan de bevordering van gezondheid, welzijn en welbevinden van onze leden. Het kabinet dan wel de regering maakt in dit geval publiekelijk een onderscheid tussen topsport en breedtesport. Willekeur? Deze gang van zaken roept bij mij en mijn medebestuurders in ieder geval vele vragen op. Het gevoel wat bij ons overheerst, is die van ‘Blijf van de sport af!’ Immers deze draagt alleen maar bij aan het welbevinden en welzijn van zowel jong als oud. Waarom derhalve deze interventie? Natuurlijk heb ik een behoorlijk sportief gekleurd hart, waardoor ik iets te gemakkelijk praten heb. Tegelijkertijd heb ik een dubbel gevoel, omdat de realiteit vele malen zorgelijker is dan de meeste mensen bevroeden.” Melissen geeft verder aan dat zijn club op diverse terreinen extra getroffen wordt door de huidige verscherpte maatregelen. “Wij pretenderen meer te zijn dan voetbal alleen en vervullen ook graag onze sociaal maatschappelijke taken op diverse terreinen. Verder zijn onze kantine-inkomsten nu al met 40 procent gedaald en dat tekort wordt alleen maar groter zolang de coronamaatregelen van kracht blijven.”

Stopzetting competitie heel begrijpelijk
Hans Scheinck, voorzitter van Grol, beschouwt het stopzetten van de amateurvoetbalcompetitie als heel begrijpelijk. “Zo vind ik groepsvervoer en andere reisbewegingen van A naar B goede argumenten. Sport in competitieverband kan nu eenmaal niet zonder reizen. Wel ben ik van mening dat de trainingen bij de senioren hadden moeten worden toegestaan. Met gesloten kantines en kleedkamers vindt alles buiten plaats en de kans op besmetting buiten is nauwelijks of niet aanwezig. Voor de gezondheid is het trainen zelfs een plus.” Wat de naaste toekomst betreft, is Scheinck optimistisch. “Wanneer contributies en sponsorgelden, zoals in de eerste periode binnenkomen, kunnen wij als club met 1.400 leden de tegenslag wel opvangen. Wel ben ik van mening dat het een en ander zorgt voor een aanslag op de weerbaarheid van een amateurvereniging. Wij hebben het hier immers over allemaal vrijwilligers, die de vereniging draaiende willen houden.” Hans Scheinck is wel van mening dat dit seizoen de competitie moet worden uitgespeeld. “Dit kan bijvoorbeeld door straks geen bekerwedstrijden en geen nacompetitie meer te spelen en in het voorjaar wel doordeweekse wedstrijden. Verder dubbele programma’s met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, alsmede langer doorspelen in de maand juni.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!