<p>Congiërge Gerard Ligtlee laadt de kleurrijke lockerkastjes uit onder toeziend oog van penningmeester Bart van 't Hooft. Foto: Annekée Cuppers</p>

Congiërge Gerard Ligtlee laadt de kleurrijke lockerkastjes uit onder toeziend oog van penningmeester Bart van 't Hooft. Foto: Annekée Cuppers

Oude Marianum-lockers krijgen nieuwe bestemming

LICHTENVOORDE/GROENLO - Afgelopen jaar kreeg scholengemeenschap Marianum nieuw meubilair voor de leerlingen. De oude stoelen en tafels vonden hun weg naar Afrika, de oude lockerkastjes bleven dichter bij huis en kwamen bij sociaal cultureel centrum Den Diek terecht.

Door Annekée Cuppers

Veel (oud) Marianumleerlingen zullen ze herkennen: de kleurige lockerkastjes die jarenlang de gangen van het Marianum sierden. Je kon er je stinkende gymspullen in kwijt, je portemonnee en mobieltje of gebruikte hem om zware boeken in op te bergen zodat je daar niet de hele dag mee hoefde rond te sjouwen. Soms vond je tegen het einde van het schooljaar een verdwenen broodtrommeltje terug, met inmiddels onherkenbare inhoud. Volgens conciërge Gerard Ligtlee zijn de lockers inmiddels echte gewilde vintage items. "Op Marktplaats betaal je hier zo 35 tot 40 euro per unit voor. Hoe oud ze precies zijn, dat weet ik niet. Ze stonden er al toen ik in 2009 bij het Marianum in dienst kwam. In eerste instantie hadden de lockers alleen blauwe, witte en gele deurtjes. Ik heb toen per unit twee deurtjes vervangen door een rode en een groene. Ik maakte er hele V-patronen mee die ik vooraf uit moest tekenen om het juiste deurtje op de juiste plek te krijgen. Man, wat een klus was dat."

Den Diek gaat de lockers beschikbaar stellen aan de gebruikers en vrijwilligers, zodat zij een mogelijkheid hebben om tijdens hun activiteit of vrijwilligerswerk waardevolle spullen veilig op te bergen. Penningmeester Bart van 't Hooft vertelt: "Ik werk als docent bij het Marianum en hoorde dat de lockers werden vervangen. Een mooie kans om voor een schappelijk prijsje deze handige opbergunits te bemachtigen."

Den Diek tijdens de lockdown
Tijdens de vorige lockdown zag Den Diek zich genoodzaakt zijn deuren te sluiten. Deze keer blijft het sociaal cultureel centrum wel open voor publiek en gebruikers. Bart vertelt: "Enkele groepen zijn tijdelijk gestopt met hun activiteiten, anderen draaien nog door, zij het vaak in aangepaste vorm. In deze rustige tijd maken we van de gelegenheid gebruik om in samenwerking met gebruikers en vrijwilligers nog wat achterstallig onderhoud uit te voeren en klusjes af te werken. Zo hebben we de muur rondom het podium in een mooie grijstint geverfd, heeft de keuken een grondige schoonmaakbeurt gehad en heeft de Fotoclub de wanden van zijn vaste lokaal opgefrist met een verfje."

Genomineerd voor het ANWB Fonds
Dat de muur rondom het podium wordt geschilderd, heeft nog een andere reden. "We willen dolgraag meer sfeer brengen in de grote zaal (lokaal 3/4). Zo is het voor publiek aangenamer om er te verblijven en is de zaal ook beter te verhuren. Naast meer sfeer willen we een rolstoellift installeren zodat het podium ook voor mensen met een fysieke beperking toegankelijk wordt. Daarvoor hebben we een aanvraag ingediend bij het ANWB Fonds. Onlangs kregen we het goede nieuws dat we genomineerd zijn voor provincie Gelderland! Als we tot de top drie kunnen doordringen, maken we kans op een bedrag van maximaal 10.000 euro. Met dat bedrag zouden we de rolstoellift kunnen realiseren en zo Den Diek nog toegankelijker maken voor alle doelgroepen."

Het ANWB Fonds helpt mee maatschappelijke projecten te realiseren op het gebied van verkeersveiligheid, duurzame mobiliteit en vrije tijd/toegankelijkheid. Den Diek is genomineerd in het kader van 'Iedereen eropuit'. Het ANWB Fonds steunt jaarlijks 12 projecten (1 per provincie) met een maximale donatie van 10.000 euro per project. Het publiek kan van 26 oktober tot en met 23 november stemmen op zijn of haar favoriete project. Zo gauw er gestemd kan worden, leest u dat in deze krant of houd de site www.anwb.nl in de gaten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!