De St. Canisius in Harreveld is een van de basisscholen onder de paraplu van Paraat. Foto: Mark Ebbers

De St. Canisius in Harreveld is een van de basisscholen onder de paraplu van Paraat. Foto: Mark Ebbers

Zonder open ramen en deuren komen de basisscholen er niet

Algemeen

OOST GELRE - Ventilatie in publieke gebouwen, het is een belangrijk thema in de voorlopig nog voortdurende coronacrisis. Hoe gaan basisscholen in Oost Gelre ermee om? In dit derde en laatste deel komen de besturen van Paraat, met scholen in Lichtenvoorde en de kerkdorpen, en van Delta, met scholen in Groenlo en Zwolle, aan het woord.

Door Mark Ebbers

Marjolein Wenting, bestuurder, en Frans Heming, hoofd financiën en control, van Paraat Scholen zien grote verschillen tussen ‘hun’ scholen. Paraat heeft momenteel nog elf schoolgebouwen in Oost Gelre, alle in Lichtenvoorde en de kerkdorpen (de voormalige gemeente Lichtenvoorde). Van de zes in de kern Lichtenvoorde gaan er volgend jaar drie over naar het IEKC. Van de acht overblijvende gebouwen zijn er dan drie in Lichtenvoorde zelf en vijf in de kerkdorpen.
De gemeente heeft volgens Heming de scholen niet zozeer van informatie voorzien, als wel de scholen om informatie over de stand van zaken m.b.t. ventilatie gevraagd. Wenting: “De informatievoorziening voor schoolbesturen ontvangen wij van onze landelijke koepelorganisatie de PO-raad, en dat gaat goed.”

Weinig mechanische 
ventilatie bij Paraat
De ouderdom van de schoolgebouwen maakt het moeilijker om goede, betaalbare voorzieningen te kunnen realiseren. Heming: “Ons oudste schoolgebouw is van 1923. Van de elf schoolgebouwen zijn er maar twee die voorzien zijn van mechanische ventilatie: de St. Jorisschool in Lichtenvoorde, een gebouw uit 2006, en de Antoniusschool in Lievelde, een gebouw uit 1989 dat later echter wel is aangepast aan de toen geldende eisen.”
Hij merkt op dat ook het RIVM geen aantoonbaar verband ziet tussen ventilatie en de verspreiding van Covid-19. Dit is ook wat de PO-Raad communiceert. “Het binnenklimaat is voor ons wel van belang, dat is breder dan alleen ventilatie. Als je kijkt naar CO2-waarden in de klaslokalen, zie je dat volgens het bouwbesluit 2012 die waarde maximaal 1200 ppm (parts per million) mag zijn (klasse C), terwijl nu bij nieuwbouw een maximum van 950 geldt (klasse B), klasse A staat voor een maximumwaarde CO2 van 800 ppm. Al onze schoolgebouwen voldoen aan de klasse C-norm.”

Wenting: “Wat wij als bestuur doen, is naar scholen communiceren: ventileer voldoende. Dat is altijd belangrijk, maar nu nog belangrijker dan anders. En waar mechanische ventilatie niet aanwezig is, moet je op natuurlijke wijze ventileren, zet deuren en ramen meer open.”
Heming: “Voor investeringen in ventilatie zijn we mede afhankelijk van de gemeente en de rijksoverheid. De rijksoverheid heeft 360 miljoen euro beschikbaar gesteld hiervoor, maar per leerling is dat niet veel. Het is om alle schoolgebouwen te voorzien van enige vorm van mechanische ventilatie ontoereikend.”
Wenting meldt dat er momenteel gedetailleerd onderzoek wordt gedaan naar de ventilatiesituatie in de Paraat-scholen: “In oktober worden er in al onze scholen metingen verricht, in november hebben we dan de meetgegevens.”

Dwars ventileren bij Delta
Jeff Ronge is woordvoerder van de Delta Scholengroep; onder dit schoolbestuur vallen in Oost Gelre de St. Ludgerusschool in Zwolle, en de St. Willibrordusschool, ’t Carillon en de Ni’je Veste in Groenlo.
Hoe ervaart hij de informatievoorziening, met name vanuit de gemeente Oost Gelre? Zijn antwoord is kort: “Wij hebben algemene informatie ontvangen van de gemeente.”
Hij loopt ‘zijn’ vier Oost Gelrese scholen langs: hoe staat het er actueel voor qua ventilatie, moest er veel verbeterd worden, hoe ver is het daarmee? “Delta Scholengroep heeft vier scholen in de regio, deze zijn alle onderzocht. Basisschool De Ni-je Veste voldoet aan het bouwbesluit. Basisschool St. Willibrordus voldoet niet aan alle voorwaarden, hier wordt gewerkt met ‘quasi-dwarsventilatie’, waarbij er geventileerd wordt doordat deuren en ramen tegen elkaar opengezet worden. Bij voorkeur tussen de lessen door, als de kinderen buiten spelen of naar gym zijn. Met quasi-dwarsventilatie kan er voldoende geventileerd worden, 100% van de ruimten voldoet dan aan het bouwbesluit. Voor de Willibrordus wordt nieuwbouw gerealiseerd, momenteel zitten we in de projectdefinitiefase. Op basisschool ’t Carillon voldoet 95% van de ruimten aan het bouwbesluit. Met quasi-dwarsventilatie voldoet 100% van de ruimten. Voor bassischool St. Ludgerus (Zwolle) geldt dat 100% van de ruimten met quasi-dwarsventilatie voldoet aan het bouwbesluit.”
Het is ook voor Delta nog zeker niet klaar. Ronge: “Scholen die in de basis niet 95 tot 100% voldoen aan het bouwbesluit worden in de komende periode bezocht om te kijken wat nodig is om ze wel in de basis voor 100% te laten voldoen.”

De St. Willibrordus in Groenlo, een van de basisscholen vallend onder het bestuur van Delta. Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant