Foto:

Lichtblauw

Lichtblauw

In Groenlo proberen ze al jaren meer mensen verkleed naar de buutavonden te laten gaan. Het lukt maar moeilijk om het kritieke punt te bereiken, het punt waarop je meer opvalt als je niet verkleed bent dan als je wel verkleed bent. Een deel van het publiek zoekt al jaren een veilige middenweg: een boa (in de betekenis van kledingstuk), een hoedje.
Die buutavonden gaan het komende seizoen niet door, zoals eigenlijk niets wat nog gezellig is doorgaat. Maar een vergelijkbaar fenomeen deed zich de afgelopen weken voor in de supermarkten (ja, alweer supermarkten) en in andere winkels en publieke ruimtes. Viel je eerst nog op als je wel een mondkapje droeg, nu val je juist op als je geen mondkapje draagt.

Een goeie zaak, denk ik, maar ik weet het niet zeker. Ik draag er zelf nu ook een, zo'n standaard lichtblauwe. Aan een kapje met opvallende opdruk ben ik nog niet toe, ik blijf graag wat anoniem. Na een week pak ik een nieuwe, want op een bepaald moment begin je jezelf terug te ruiken. Al poets en flos je dan je tanden stuk, net zoals mijnheer Rutte zegt dat we met onze handen moeten doen.
Natuurlijk zijn er eigenwijze toeristen en buitenstaanders (want wij hier zijn zo niet) die zeggen dat het dragen van een kapje je eigen verantwoordelijkheid is. Egoïstische onzin. Het je houden aan de verkeersregels is ook niet je eigen verantwoordelijkheid.
Ik hoop ook dat het dragen van zo'n mondkapje in alle winkels zo snel mogelijk verplicht wordt. Of ze nu helpen of niet, als we maar weten waar we aan toe zijn en als iedereen het maar doet. Mensen moeten op sommige gebieden overheerst worden. Orde moet zijn.
Over dat laatste gesproken, niet stiekem in Duitsland uit gaan eten.

Wel jammer dat er veel mondkapjes als zwerfvuil in ons fraaie Oost Gelrese en Groot-Beltrumse landschap op de paden en in de lanen terechtkomen. En lichtblauw steekt ook nog zo af bij ons mooie groen. Waarom doen die toeristen en die andere anderen dat toch?

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!