Afbeelding

Smoelendoeken

Algemeen

Het lijkt tegenwoordig wel een nieuwe trend: mondkapjes. Voor het bekend maken van de strengere coronamaatregelen zag je een enkeling in de Keistad er mee lopen, vaak in combinatie met een paar van die blauwe operatiehandschoentjes. Tegenwoordig ben je als smoelendoekloze einzelgänger haast een bezienswaardigheid in de Jumbo op zaterdag.

Ik blijf het een wonderlijk fenomeen vinden. Nadat we maandenlang van oppervirusgoeroe Van Dissel gehoord hebben dat het effect van mondkapjes op de verspreiding van het coronavirus nihil is, lijkt er ineens een nieuwe mode te zijn ontstaan en loopt iedereen met zo’n lap voor zijn snuit. Van hippe exemplaren in allerhande bloemetjespatronen en transparante hightech kwachschermpjes die je gezicht vrijlaten tot strakke designexemplaren met bedrijfslogo waarmee de drager en passant tot wandelend reclamezuil wordt getransformeerd. Zwarte mondkapjes lijken het populairst, alsof de pest opnieuw zijn intrede heeft gedaan.

Op verzoek van het tv-programma Kassa voerde de TU in Delft een onderzoek uit waarin zo’n negen verschillende mondkapjes aan een ademtest werden onderworpen. De resultaten waren ontluisterend. Acht van de negen geteste exemplaren lekten aan alle kanten waterdamp (lees: uitgeademde lucht). Enkel het medische mondkapje deed wat ie moest doen, maar die mag dan weer niet gebruikt worden. Het slechtst uit de test kwam het zelf te maken mondkapje dat de overheid op haar website plaatste. Dat patroon was een beetje te groot, zo gaf de overheid toe. De menselijke maat hanteren is inderdaad niet hun sterkste punt, maar dat wisten we natuurlijk allang.

Zouden al die mensen de aflevering van Kassa gemist hebben? Of zouden ze denken, alle kleine beetjes helpen dus laat ik voor de zekerheid die mini-boerka dan toch maar voorbinden. Volgens Van Dissel moeten 200.000 mensen een weeklang een mondkapje dragen om één besmetting te voorkomen. Dat zou in Oost Gelre neerkomen op 0,15 besmetting per week als we voor het gemak ons inwoneraantal even aftoppen naar 30.000. Dat betekent dat we na zes en een halve week één besmetting hebben voorkomen. Ik ben benieuwd of we dat goede nieuws straks ook in de Gelderlander terugzien.

Het is maar goed dat we sinds 2006 één gemeente hebben zodat we samen corona onder controle krijgen. Je moet er toch niet aan denken dat een dorp als Mariënvelde er qua mondkapjes helemaal alleen voor stond. Ze zouden met hun 900 inwoners ruim vier jaar bezig zijn om die ene besmetting te voorkomen. Beetje sneu als ze dan in Lichtenvoorde boodschappen komen doen terwijl de Lichtenvoordenaren zelf dan allang van die mondkapjes bevrijd zijn. Ach, ook dat zal zich dan wel weer oplossen. Jumbo-Jerry weet er vast wel een speciaal winkeluurtje voor te regelen.


Kees Kiezel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant