Afbeelding

Ferrekt Domme Farkens

Algemeen

Ludiek betekent zoiets als speels. Een ludieke actie is een luchthartige actie die niemand schade berokkent. Ik geloof niet dat gemeentegenoot Thijs W. dat begrijpt. Zijn kennis van de Duitse geschiedenis van de jaren 30 bleek enige tijd terug ook al niet om over naar huis te schrijven, al dan niet in een column. Gelukkig is de man wel expert op het gebied van (virus)vatbaarheid en het verband met vlees en/of plantaardig voedsel eten. Althans, we geven hem even het voordeel van de twijfel.

Vorige week heeft hij met een aantal Achterhoekse mede-boeren een ziekenbezoek gebracht aan Rob Jetten. Jetten heeft het coronavirus, dus dan is het sowieso een goed idee om zo iemand ongevraagd thuis te bezoeken. Nou ja, ze bleven netjes op afstand buiten staan. De lieverds, zo zijn wij Achterhoekers.

Ik denk dat Jetten het ook wel erg fijn vond dat vertegenwoordigers van een groep die zijn naam vorig jaar nog gezellig op een grafkist heeft gezet, hem onaangekondigd kwamen bezoeken. Die grafkist zal ook wel ludiek bedoeld zijn.
Bij mijn weten waren ze in elk geval niet op hun trekkers - hun compensatiepikken - naar het privé-adres van de politicus opgetrokken. Een politicus die democratisch in het parlement gekozen is, even ter herinnering. Toch wat anders dan een lid van een lobby- of belangenclub.
Ik denk niet dat ik de komende 66 carnavalsjaren op Jetten zal gaan stemmen, maar zijn reactie op de lompe actie van de boeren was erg beschaafd.

Het was weer slechte reclame voor de boeren, slechte reclame voor de Achterhoek. En het werkt alleen maar averechts.
Ik vind dat de boeren grote problemen hebben en steun verdienen, maar ze zullen open moeten staan voor structurele veranderingen. Tientallen procenten van de Europese begroting gaan naar de landbouw, terwijl die maar een paar procent aan het BNP bijdraagt; de sector lijkt dus deels kunstmatig in leven te worden gehouden. De Europese landbouw ligt langdurig op de intensive care van de economie, en het is al zo druk op de intensive care tegenwoordig.

Maar als je de schijf van vijf volgt, krijg je minder snel corona, las ik tussen de regels door. Dat scheelt dan weer druk op de zorg.
Inmiddels heeft Thijs gereageerd op de commotie. Mensen moeten niet zo kleinzerig doen, vindt-ie. Dan zal hij ook wel geen moeite hebben met dit stukje, zo kleinzerig is hij niet. Hij zou het zo weer doen. Ik ook.

Groetjes en middelfingertje, Vrank

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant