KSA steunt het verwijderen van gokautomaten bij speelhallen

De KSA heeft besloten de plannen te steunen om gokautomaten bij speelhallen te verwijderen. Op dit moment staan er bij verschillende zogenaamde ‘Family Entertainment Centers’ verschillende gokautomaten. De KSA heeft besloten de plannen te steunen om zo te voorkomen dat jongeren onder de 18 illegaal gokken.

Van de speelhallen in Nederland wordt zo’n 70% gerepresenteerd door de FEC Nederland. Nederland kent op dit moment 27 Family Entertainment Centers. Hoe deze centers zijn opgezet, varieert sterk. De een beschikt over meerdere speelautomaten met behendigheidsspellen, terwijl anderen ook beschikken over een bowlingbaan.

De FEC heeft zelf het voorstel gedaan om kansspelautomaten te verwijderen uit de speelhallen die zij vertegenwoordigen. Bij de speelhallen staan de drie verschillende speelautomaten die worden onderscheiden door de KSA:

  • Kansspelautomaten;
  • Behendigheidsautomaten;
  • Kermisautomaten.

De kenmerken van een kansspelautomaat is dat de speler geen invloed heeft op de uitkomst van het spel. Het winnen bij dit spel is volledig afhankelijk van toeval. Daarbij kan de winst uitbetaald worden in geld, het recht om verder te spelen of andere prijzen. Hier vallen ook de gokkasten van NetEnt onder. 

Aangezien we het hier hebben over speelhallen, zijn er bepaalde eisen gesteld afhankelijk waar deze zijn opgesteld. Kijken we naar speelhallen, dan is de maximale inworp per spel €0,20. Het uitkeringspercentage van een kansspelautomaat moet 60% of meer zijn. Per uur mag een speler maximaal €40 verliezen, waarbij er maximaal 200 keer de inzet mag worden uitbetaald. Een uitzondering hierop is het jackpot systeem, waarbij er maximaal €2500 uitbetaald mag worden. Dit is juist de machine die de FEC graag wil verwijderen uit de verschillende speelhallen in het land. 

In de huidige opzet van de FEC is het voor minderjarige personen al verboden om plaats te nemen achter de zogenaamde kansspelautomaten. Toch is het voor de speelhallen lastig om dit ook daadwerkelijk te handhaven. Om dit beter te kunnen handhaven, heeft de FEC het voorstel dat de huidige speelhallen geen kansspelautomaten meer kopen. Daarnaast is het doel om binnen tien jaar alle kansspelautomaten uit de speelhallen te verwijderen.

Hoewel er nog geen reacties is vanuit de speelhallen, heeft de FEC wel de huidige speelhallen op de hoogte gebracht van het voorstel. Daarnaast heeft men benadrukt dat de speelhallen ook wordt gevraagd om hieraan mee te doen. Waar de speelhallen wordt verzocht om de kansspelautomaten uit de speelhallen te verwijderen, mag men nog steeds de behendigheidsautomaten en kermisautomaten aanbieden. Deze spellen zijn namelijk niet afhankelijk van toeval, waardoor het meer aankomt op behendigheid. 

Het verwijderen van deze automaten is gericht op de wet uit 1964. Deze wet is niet meer van deze tijd en gaat niet ver genoeg om huidige spelers te beschermen. De wet ging er in 1964 nog vanuit dat mensen maar korte tijd achter een automaat doorbrachten. Dit kwam mede door het feit dat de gokautomaten op plekken stonden waar mensen maar korte tijd waren, zoals reisbestemmingen, amusementsparken en vakantieparken. Hierdoor zou een verslaving niet snel optreden.

Door het groeiende aantal permanente mogelijkheden om te gokken, wil de KSA nu van deze wet af. De kansspelautomaten zijn namelijk beter en vaker toegankelijk voor gokkers. Dit is dan ook een van de redenen dat de KSA het voorstel van de FEC steunt. Het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat de kansspelautomaten de komende jaren uit de speelhallen gaan verdwijnen. In dat geval zijn alleen de behendigheidsautomaten en kermisautomaten nog beschikbaar in deze speelhallen.

Dit artikel wordt u aangeboden door SwimmingMonkey. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden