Met posters voor de ramen laat de buurt zien dat ze willen dat leerlooierij Vitelco vertrekt uit het centrum. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Met posters voor de ramen laat de buurt zien dat ze willen dat leerlooierij Vitelco vertrekt uit het centrum. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Buurt teleurgesteld in handelen gemeente

Algemeen

Vitelco moet maatregelen nemen

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - De buurt rondom Vitelco is zeer teleurgesteld over de maatregelen die de gemeente oplegt aan het Lichtenvoordse bedrijf Vitelco. Woordvoerder Arend Jan Arfman zegt dat de buurt nu gaat onderzoeken of en hoe ze een eventuele rechtsgang kunnen bekostigen. “Wij zijn niet blij met het bericht van de gemeente. Er wordt een besluit genomen voordat er door de buurt iets is ingebracht. Mijn gevoel is dat er al veel eerder iets besloten is. Een bedrijf van deze omvang kan gewoon niet hier, midden in een woonwijk, blijven staan. Verhuizen kost veel geld maar zou ook veel geld opleveren. De grond die dan vrijkomt kan, na de nodige sanering, gebruikt worden om huizen op te bouwen.”

Niet verhuizen
Afgelopen weken gaf de buurt aan het ‘stinkzat’ te zijn en buurtbewoners hingen een poster met ‘Vitel Go’ voor de ramen. Ook werd middels een WhatsApp-bombardement aan de gemeente duidelijk gemaakt dat de grens bereikt is. De buurt is van mening dat Vitelco niet thuishoort in een woonwijk. De wethouder begrijpt de buurt: “Als de gemeente Lichtenvoorde opnieuw mocht tekenen, zou Vitelco op een bedrijventerrein staan. Maar het bedrijf zit nu eenmaal hier en wil ook niet verhuizen. Wij hebben berekend dat een eventuele verplaatsing tussen de 10 en 15 miljoen euro kost. Dat kunnen we ons op dit moment niet veroorloven.”

30 meter hoge pijp
Vitelco moet de zuurgraad van het afvalwater automatisch bewaken en de drooginstallatie moet verticaal worden gericht en mag niet belemmerd worden door bijvoorbeeld regenkappen. Vitelco moet deze twee maatregelen binnen een jaar hebben genomen. Daarnaast moet er een mechanische afzuiging komen bij het laden en lossen van de huiden uit de vrachtwagens. Via een 30 meter hoge pijp moet die lucht worden uitgestoten. Dat moet ook gebeuren bij het zogenaamde nathuis. Dat moet Vitelco binnen twee jaar voor elkaar hebben. Meer is momenteel niet mogelijk, zegt wethouder Bart Porskamp. “Dit zijn de zwaarst mogelijke maatregelen en hiermee hebben we er het maximale uitgehaald om de geuroverlast voor de buurt tegen te gaan.”

Fouten
De buurt vindt dat de maatregelen niet opwegen tegen de overlast voor de buurt. “Door die hoge schoorsteen wordt de geur verder over Lichtenvoorde uitgestoten, dat is een verplaatsing van het probleem.” Arfman denkt dat er in het verleden fouten zijn gemaakt door de gemeente. “En die zijn waarschijnlijk niet meer terug te draaien. Wij denken wel aan vervolgstappen maar we zijn maar gewoon een buurt en hebben niet de financiële middelen die de gemeente en Vitelco wel hebben. We gaan nu bekijken hoe we een rechtsgang kunnen bekostigen. Wij leggen ons in elk geval niet zomaar bij deze uitkomst neer.”

Op 24 november staat het onderwerp Vitelco op de agenda van de gemeenteraad. Dit op verzoek van de fractie van OOG.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant