Medewerkers van Markt 5 en Down Town. Foto: PR Markt5/Down Town

Medewerkers van Markt 5 en Down Town. Foto: PR Markt5/Down Town

PR

Markt 5 en Down Town overleven lockdown op creatieve wijze

Algemeen

LICHTENVOORDE - De Lichtenvoordse restaurants Markt 5 en Down Town staan net als alle horeca in Nederland in de overlevingsstand. Om door de lockdown-periode te komen, zochten zij naar tijdelijke werkplekken voor hun medewerkers. Zij plaatsten een bericht op social media, deze ging viraal en bezorgde hen tientallen telefoontjes van bedrijven die hen uit de brand wilden helpen.

Door Dinès Quist

“Hartverwarmend zijn alle aanbiedingen die we ontvangen van bedrijven en winkeliers, die onze medewerkers tijdelijk in dienst willen nemen,” vertelt Ilse Schutte, mede-eigenaresse van Markt 5 en Down Town. “Nadat we bekend maakten dat we op zoek waren naar ‘vakantiewerk’ voor ons team, stond de telefoon roodgloeiend. Sindsdien zijn we hard bezig om goede werkplekken te vinden voor onze medewerkers, waar ze fijn kunnen werken.” Het detacheren van een groot deel van hun team is een noodgreep om de lockdown te overleven.

Take Away en DecemberBoxen
Eigenaren Wout Gerritsen, Ramón Heijnst en Ilse Schutte hebben meteen actie ondernomen, nadat zij op 14 oktober de deuren van hun horecabedrijf voor de tweede keer dit jaar moesten sluiten. Wout vertelt: “We hebben geleerd van de vorige lockdown en waren nu goed voorbereid om te schakelen. Binnen een dag hadden we de afhaallunches en- diners ‘Take Away’ op orde en stonden onze high tea- en borrelpakketten klaar. We zijn nu bezig met het maken van december-geschenkboxen, gevuld met lekkernijen en een cadeaubon van onze zaken. Zo kunnen bedrijven hun personeel een alternatief aanbieden voor de kerstborrel. Om de binding met onze gasten te behouden staan we elke zaterdagochtend met een koffiekraam op de markt. Het is fijn om een praatje met hen te kunnen blijven maken.”

Geen andere keus
Toch zijn al die inventieve ideeën niet genoeg om de kosten te dekken. De financiële compensatie van de overheid is veruit te weinig en het economische perspectief niet rooskleurig. Er moest dus een oplossing komen. Het drietal heeft geen andere keus dan hun medewerkers te detacheren. “Gelukkig hebben we een flexibel en fijn team dat meedenkt en graag wil werken,” vertelt Ramón. “Mensen in de horeca zijn gewend om lange dagen te staan en hun handen uit de mouwen te steken. Bedrijven hebben hen graag in dienst. Er zijn momenteel medewerkers aan het werk bij onder andere BVH Display, CorthoGreen, binnenkort bij de lokale Etos en als gastvrouw in het Corona-Zorghotel in Gaanderen. Niet iedereen hebben we gedetacheerd, want we draaien hier door met onze DecemberBoxen en Take Away en we willen medewerkers achter de hand houden voor het geval we onverwacht weer open mogen.”

Onzeker perspectief
Het drietal denkt dat de lockdown nog wel eens tot het eerste kwartaal van het nieuwe jaar kan duren. Tot die tijd blijven ze creatief in het bedenken van oplossingen om de schade te beperken. “We kunnen niet wachten om met ons voltallige team weer te kunnen knallen,” vertelt Wout. “We wensen al onze MKB-collega’s veel sterkte in deze tijd en we hopen dat we straks samen het uitgaansleven van Oost Gelre weer kunnen laten bruisen als vanouds.”


www.markt5.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant