Afbeelding

Kleinhuus

Algemeen

Deze week eens geen corona-geklets maar goed nieuws uit de regio. Wat niemand voor mogelijk had gehouden, gebeurt nu toch: de Achterhoek groeit! Maar liefst zo’n 1200 nieuwe inwoners mocht onze regio na aftrek van de vertrekkers bijschrijven in de gemeentelijke administraties in de afgelopen zeven maanden. Wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek, tevens voorzitter van de thematafel Bouwen en Wonen van de Achterhoekraad, is helemaal enthousiast en ziet direct kansen. Bouwen moeten we, want al die vanuit het westen oprukkende nieuwkomers met hun flink gevulde beurzen willen natuurlijk luxere huizen en appartementen. En hoewel de tendens pas sinds de afgelopen zeven maanden zichtbaar is, weet Hiddinga nu al zeker dat we hier te maken hebben met een langjarige trend en daar moeten we wat mee, zo laat hij in de Gelderlander van 8 november weten. Per saldo zullen er straks zo’n 2000 bewoners per jaar bijkomen, denkt hij, goed voor zo’n 1000 woningen.

Nou wil ik de feestvreugde niet temperen, er is al zo weinig te vieren deze dagen, maar is het niet beter nog even aan te kijken of de trek vanuit het westen naar de Achterhoek wel doorzet? Als er iets is wat deze coronacrisis ons geleerd heeft, dan is het wel dat alles volgende week maar zo weer helemaal anders kan zijn. Daarbij, hoe zit het eigenlijk met de woningbehoefte onder onze eigen inwoners?

Na jarenlang getouwtrek over vergrijzing, krimp en leegloop, zag onze gemeenteraad in dat er vooral voor jongeren woningen nodig waren, wilden we ze hier kunnen houden en voor senioren die steeds langer zelfstandig blijven wonen. Overal in de gemeente rijzen de nieuwbouwprojecten uit de grond. Het Vion-terrein in Lievelde, Hof aan de Boog in Mariënvelde, Hof aan de Dijkstraat in de Keistad, plan Oolthuis in Groenlo, om er maar een paar te noemen. Maar de vraag is of deze woningen straks nog wel bereikbaar zijn voor onze eigen inwoners. Volgens wethouder Porskamp mag er aan inwoners van Oost Gelre geen voorrang worden verleend bij het toewijzen van woningen maar nu al wordt er op de vraagprijs van te koop staande woningen flink overboden. Als je aan bieden toekomt tenminste want als je niet toevallig via via hebt gehoord dat er wat vrij komt, ben je meestal al te laat om je nog aan te kunnen sluiten bij het rijtje uitverkorenen die de woning mogen bezichtigen. De kansen voor onze jongeren om zich hier in Oost Gelre te kunnen vestigen, komen zo opnieuw onder druk te staan.

Plaatsgenoot Chris Oolthuis weet daar wel wat op. Tiny houses oftewel in goed dialect ‘kleinhuusjes’ zijn ideaal voor onze jongeren. Ze zijn duurzaam, snel te bouwen en nemen weinig ruimte in. Maar vooral: ze zijn betaalbaar. Zo houden de jongelui ook nog een paar cent over om in de kroeg te besteden en dat is dan weer hartstikke fijn voor de lokale horeca.

Voor koopgrage stedelingen hoeven we in ieder geval niet te vrezen. Want zeg nu zelf, zo’n babyboomer die zijn eigen woning met dikke winst heeft kunnen verkopen, gaat echt niet in zo’n portocabin wonen waarin hij met zijn dikke pens klem komt te zitten tussen het aanrecht en de eettafel. Laat staan dat er geen oprit is waarop hij met zijn midlifecrisis-cabrio kan pronken. En mochten die aantallen nieuwkomers uiteindelijk blijken tegen te vallen, dan stroomt de jeugd over een paar jaar alsnog door naar de grotere woningen en breken we de kleinhuusjes gewoon weer af. Net zo makkelijk.


Kees Kiezel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant