<p>Thimo Peters aan het spinnen. Foto: Barbara Pavinati</p>

Thimo Peters aan het spinnen. Foto: Barbara Pavinati

Thimo Peters (19) heeft een fascinatie voor spinnen

‘Bij het spinnen hoef je nergens aan te denken’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Spinnen op een echt spinnenwiel. Op het moment is dat de hobby waar Thimo Peters' meeste aandacht naar uitgaat. De wol die hij daarvoor gebruikt is van Nederlandse schapen. Die gaat hij eerst wassen met soda, dan kaarden, vervolgens een rol ervan draaien en dan spinnen. Van zwarte en witte wol heeft hij zelf wanten gebreid met breinaalden van zijn oma. Het motief is Noors. Thimo: ”Ik heb oude ambachten altijd interessant gevonden. Ik weet niet waarom. Ook op het gebied van landbouw heb ik mij er in verdiept. Ik teel bijvoorbeeld koffie en thee. Oude ambachten dreigen te verdwijnen. Dat is jammer, want er zit veel kennis in. Ik vind het leuk om er mee bezig te zijn.”

“Als ik een oud ambacht wil leren, kijk ik naar filmpjes op YouTube. Ik ga ze dan zelf nadoen,” legt Thimo uit, “Het gaat niet in een keer goed. Voor het spinnen heb ik eerst geoefend met een draad. Na een dag kon ik het redelijk. Na een week had ik het helemaal onder de knie. Ik oefende wel meerderde uren per dag, want ik had toch vakantie. Het is een goede coronahobby. Voor het spinnen heb ik een spinnenwiel op Marktplaats gekocht. Ik koos voor dit wiel, omdat hij traditioneel is en in goede staat. Hij komt uit Eibergen. Ik weet dat hij ergens heel lang voor de sier heeft gestaan bij de ouders van de verkopers. Een spoel waar je je aan kan prikken zoals Doornroosje doet in het sprookje zit er niet op. Ik denk dat je daarvoor bij de voorganger van dit spinnenwiel moet zijn. Bij het spinnen hoef je nergens aan te denken. Je bent alleen lekker een draad aan het maken. Tijdens het breien denk ik ook nergens aan. Dat je dan een mooi eindproduct hebt en nieuwe breitechnieken kan uitproberen maakt het leuk.”

Noors patroon
“Toen ik zeven jaar was heeft mijn oma Tineke mij leren breien,” vertelt Thimo gepassioneerd. “Toen leerde ik de basistechnieken. Ik heb met haar proeflapjes en een knuffeltje gebreid. Voor de wanten moest ik met vier naalden breien. Dat heb ik mijzelf geleerd. Eerst op een proeflapje met ‘gewone’ wol. Later met mijn eigen wol. Ik heb wanten gebreid omdat ik een paar goede nodig had. De eerst set die ik maakte, was te klein voor mijn handen. Die heb ik aan mijn moeder gegeven. Het Noorse patroon vond ik gewoon leuk. Die sterren hebben wel wat. Ik ben een dag bezig met het spinnen van de wol voor de wanten. Op het moment ben ik een sjaal aan het breien. In mijn biologische moestuintje wil ik verfplanten gaan kweken. Dan kan ik de wol gaan verven bijvoorbeeld met de rode wortels van bepaalde planten.”

Biologie
“Ik heb nog meer hobby’s: pianospelen, imker zijn, schilderen en tekenen. Ik vind ze allemaal even leuk en doe ze wanneer ik er zin in heb. Op het moment ben ik voornamelijk aan het spinnen. Ik studeer biologie op het Aeres in Ede. In de toekomst wil ik mij bezighouden met wilde planten en deze beschermen. Of iets van boswachter worden,” besluit Thimo.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!