<p>Van links naar rechts: Femke Reukers, Melanie Zweverink, Johan Funke met hun koffiekar over de markt. Foto: Din&egrave;s Quist</p>

Van links naar rechts: Femke Reukers, Melanie Zweverink, Johan Funke met hun koffiekar over de markt. Foto: Dinès Quist

De Koffiekan graag geziene koffiedienst op de markt

LICHTENVOORDE - Elke zaterdagochtend rijden Johan, Melanie en Femke met hun koffiekar over de markt. Al twee jaar lang lopen ze trouw hun rondjes en voorzien de marktkooplieden en de marktbezoekers van koffie, thee, soep en fris. Op verzoek van de marktkramers hebben ze hun ritten uitgebreid van drie naar vijf rondes.

Door Dinès Quist

Het drietal kijkt de hele week uit naar hun vrijwilligersbaantje op de zaterdagochtend. Johan Funke heeft de koffiedienst in het leven geroepen en zou niet meer zonder willen. “Het is een feestje om de marktkooplui en de bezoekers blij te maken met een kopje koffie. De gezelligheid, de positieve reacties en een geintje tussendoor, daar doen we het voor.” Buiten een noodgedwongen coronastop van drie weken, heeft Johan nog geen zaterdag verstek laten gaan. Al om 7.30 uur doet hij zijn eerste ronde langs de kraampjes, Femke sluit later aan. Melanie is even uit de running vanwege corona, maar ze kan niet wachten tot ze ook weer de markt op mag.

Van thermoskan naar koffiekar
Johan is al langer te vinden achter de bar van den Diek. Daar voorziet hij de gasten van de Dorpskamer van een drankje. Op zijn verjaardag op 28 juli 2018 trakteerde hij er cake, maar hield veel van het lekkernij over. “Ik vond het jammer om al die cake weg te gooien. Samen met mijn partner Melanie ben ik toen naar de markt gegaan en hebben we daar de cake uitgedeeld. Maar cake zonder koffie is ook zo droog, dus toen bedachten we dat er koffie bij moest komen. De koffie en cake werd zo goed ontvangen, dat wilden we elke zaterdag wel doen. Gestimuleerd door de Dorpskamer gingen we vanaf dat moment elke zaterdagochtend de markt op. Met thermoskannen koffie en thee liepen we dan langs alle kraampjes. Maar een paar uur lang met een zware mand aan je arm, is geen pretje dus werd de kar bedacht.”

Kleinste bedrijfje van Lichtenvoorde
Sinds een jaar heeft het kleinste bedrijfje van Lichtenvoorde een koffiekar onder de naam ‘De Koffiekan’. De koffiedienst is daarmee flink geprofessionaliseerd. Met dank aan sponoren: Den Leeuw, Workmate Company, Het Blok en de Huiskamer werd er een goed bestuurbare kar gemaakt met grote thermosketels en voorraadschappen. Daarmee konden ze meteen hun aanbod uitbreiden met soep, chocolademelk, frisdrank en siroop. Alle dranken kosten één euro, de opbrengt gaat naar de Dorpskamer, zij dragen zorg voor (arbeidsmatige) dagbesteding.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!