De karren waarmee de boeken worden verhuisd staan al klaar aan de Dijkstraat.De karren waarmee de boeken worden verhuisd staan al klaar aan de Dijkstraat. Foto: PR
De karren waarmee de boeken worden verhuisd staan al klaar aan de Dijkstraat.De karren waarmee de boeken worden verhuisd staan al klaar aan de Dijkstraat. Foto: PR

Einde aan bijna 50 jaar bibliotheekwerk aan de Dijkstraat

Algemeen

LICHTENVOORDE - Door corona kwam het toch nog een beetje eerder dan verwacht, maar eigenlijk zou het vanaf deze week zover zijn: Er is een einde gekomen aan bijna een halve eeuw bibliotheekwerk aan de Dijkstraat. Vanaf 30 november is de Bibliotheek Lichtenvoorde te vinden aan De Leest.

Op 15 september 1971 opende de eerste Openbare Bibliotheek in Lichtenvoorde haar deuren. Werd er voordien uitgeleend vanuit de parochiebieb, in dat jaar werd aan de Dijkstraat 11, in het pand waar ook de Raiffeisenbank gehuisvest was, een nieuwe bieb geopend. Het toenmalige bibliotheekbestuur stond onder leiding van voorzitter De Nooijer (sr), die huisarts was in de Keistad. De Openbare Bibliotheek groeide hard qua ledenaantal. Toen de contributievrijdom voor de jeugd ingesteld werd, was het gebouw waarin nu Ter Bille gehuisvest is, al snel te klein. De kelder, waar velen boeken geleend hebben, voorlezen werden én waar heerlijk gehangen kon worden in de aanwezige banken, werd op de woensdagmiddagen overspoeld door de Lichtenvoordse jeugd.

Het duurde nog vele politieke discussies en nog meer prachtige cultureel centrum-plannen, voordat de Openbare Bibliotheek in 1984 kon verhuizen naar Dijkstraat 2a. Dat voor die verhuizing het prachtige domineeshuis moest sneuvelen (door de Lichtenvoordse jeugd ook wel villa Kakelbont, het huis van Pippi Langkous, genoemd), was voor veel inwoners een hard gelag. In november 1984 openden het oudste en jongste lid van de Bibliotheek (respectievelijk de heer Hegeman uit Vragender en Anita Vonk uit Lichtenvoorde) het gebouw dat gekenmerkt wordt door de zeskantige vormen. Onder leiding van de toenmalige voorzitter Ben Hulshof en bibliothecaris Ad Niederer werd het biebwerk uitgebouwd. In de eind jaren 80, begin jaren 90, waren lange rijen voor de inlever- en uitleenbalie eerder normaal dan een uitzondering. Vele vele boeken werden er uitgeleend en het jeugdbibliotheekwerk bloeide volop. Activiteiten voor de jeugd werden bezocht door honderden kinderen per activiteit.

Met de intrede van het internet veranderde de bibliotheek. De afdeling informatieve boeken was niet langer de enige bron waar informatie gevonden kon worden. De taken van de bibliotheek verschoven richting leesbevordering. De contacten met de scholen werden nog intensiever. In 2005 fuseerde de Lichtenvoordse bibliotheek met die in Groenlo, Winterswijk, Neede, Ruurlo, Eibergen en Borculo en ging verder onder de naam Bibliotheek Oost-Achterhoek. Door deze schaalvergroting werd het mogelijk om meer producten te ontwikkelen, met name voor het onderwijs. Ook de activiteitenprogramma’s voor volwassenen kregen hierdoor een boost, maar ook bijvoorbeeld het gezamenlijk inkopen van boeken leverde voordelen op.

De laatste jaren ontwikkelt de Bibliotheek zich tot een gebouw, waarin nog steeds een belangrijke plek ingeruimd is voor de collectie boeken, maar daarnaast richt de Bibliotheek zich (naast het onderwijs) op thema’s als laaggeletterdheid en digitalisering. Groepen taalvrijwilligers en taalvragers, maar ook groepen die computercursussen volgen, vinden hun plek in de Bibliotheek Lichtenvoorde. Ook de ontmoetingsfunctie is steeds belangrijker geworden, de leestafel is meer dan een tafel waar de krant gelezen wordt. De overheid schakelt daarnaast de bibliotheken in als informatiekanaal voor (digitale) overheidsinformatie. Al deze functies vragen om een andere indeling van het bibliotheekgebouw.

De gemeente Oost Gelre had inmiddels het oog laten vallen op de ruimte waar het biebgebouw staat. Een plek, aansluitend op de Markt, de ideale plek om in te richten als evenemententerrein. Deze behoefte van de gemeente zorgde voor een uitgebreide zoektocht naar een nieuwe plek voor de Bibliotheek Lichtenvoorde. Die plek is gevonden aan De Leest. Bouwbedrijf Hubers wist daar binnen een jaar een prachtig pand de realiseren. Een plek die perfect voldoet aan alle eisen voor modern bibliotheekwerk, met ruimte voor alle nieuwe bibliotheekfuncties, maar zeker ook nog steeds voor een prachtige collectie boeken. En met het allermooiste adres dat je je als bieb maar kunt wensen: De Leest.

Een einde aan 50 jaar biebwerk aan de Dijkstraat, maar een prachtig nieuw begin voor de Bibliotheek Lichtenvoorde!

Het allereerste lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek Lichtenvoorde, uitgegeven aan de toenmalige burgemeester Van Bastelaar. Foto: PR
Het biebgebouw aan de Dijkstraat 2a gaat plaatsmaken voor het evenemententerrein. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant