Foto:

CVSSHC

Sinterklaas heeft het moeilijk, zoete en stoute lezers. Afgelopen zaterdag kwam hij aan in Nederland, samen met zijn Pieten. Er was nauwelijks publiek, natuurlijk vanwege dat ondeugende SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 kan veroorzaken.

In Oost Gelre komt Sinterklaas dit jaar helemaal niet aan. Althans niet echt met een ontvangst door de burgemeester of toch op zijn minst een wethouder. Dit om coronavirussuperspreadhotspots (CVSSH’s) te vermijden. Zowel Scouting Groenlo als Comité Intocht Sinterklaas Lichtenvoorde hebben gekozen voor alternatieven: een filmpje, een dansje. Met roetveegpieten, vanwege die schoorstenen natuurlijk.
Burgemeester Bronsvoort is blij met het afscheid van Zwarte Piet, zij gaat voor een ‘inclusieve samenleving’ in onze gemeente. Ik ken mensen die het niet met haar eens zijn, maar ook wel mensen die het wel met haar eens zijn. Ik heb een brede bubbel.

Sinterklaas had het natuurlijk al jaren moeilijk. Hij kreeg steeds meer concurrentie van de Kerstman, die dikke Arcticus. Met zijn - altijd bruine - rendieren. Daarna kwam de volgende tegenslag voor Nico (ik mag Nico zeggen) bij: de ontdekking dat Zwarte Piet best weleens een racistische karikatuur zou kunnen zijn.
De winkels gaan ook in ons Oost Gelre en Groot-Beltrum al jaren steeds eerder over op kerstinrichting, ze slaan soms de Sinterklaasinrichting maar helemaal over. Met name de tuincentra, de CVSSH’s van dit moment. Vanwege die Santa Claus en waarschijnlijk ook om van het Pieten-gemekker af te zijn. En het scheelt natuurlijk etaleurskosten, en dat is van belang, want zo makkelijk hebben de offline winkels het niet.
En dit jaar kwam daar dus ook nog eens dat virusje bij. Zo klein dat je een elektronenmicroscoop nodig hebt om de kleur te kunnen bepalen. Dat maakt het voor de Sint nog moeilijker. Al beseft hij dat het ook wel goed is dat hij niet onder de mensen komt, hij zit al een paar honderd jaar in de risicogroep, en hij wil natuurlijk zelf geen CVSSH veroorzaken.

Ten overvloede: hij bestaat natuurlijk wel echt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!