‘Sinterklaas Cadeautjes Service’ Oost Gelre verrast kinderen minderbedeelden
<p>Vrijwilliger Patrick krijgt de check uitgereikt door de dames van SOL Sisters.</p>

Vrijwilliger Patrick krijgt de check uitgereikt door de dames van SOL Sisters.

(Henri Walterbos)

‘Sinterklaas Cadeautjes Service’ Oost Gelre verrast kinderen minderbedeelden

'Ieder kind heeft recht op een cadeautje van Sinterklaas'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - Naar de maand december wordt niet door iedereen reikhalzend uitgekeken. Eenvoudigweg omdat de financiële middelen ontbreken om er de feestmaand van te maken zoals de laatste maand van het jaar vooral te boek staat. Een krappe beurs is er vaak de reden van dat kleine kinderen soms helaas pijnlijk verstoken blijven van een Sinterklaascadeautje, slapeloze nachten en stress van ouders/verzorgers ten spijt. Om kinderen van minderdraagkrachtigen ook blij te kunnen maken, is er dit jaar de ‘Sinterklaas Cadeautjes Service’ in het leven geroepen. Dit als opvolger van de Pietenbrigade die vanwege de coronamaatregelen haar taken niet uit kan voeren zoals aanvankelijk bedacht. De opzet blijft hetzelfde. “In 2016 hebben we de Pietenbrigade in het leven geroepen met als doel gezinnen die weinig te besteden hebben de mogelijkheid te bieden om een gratis pietenbezoek te bestellen, inclusief wat lekkers en een cadeau voor kinderen tot en met 8 jaar. Mede mogelijk gemaakt door Scouting Groenlo door het belangeloos uitlenen van pakken en toebehoren. Vanwege corona is een huisbezoek zoals wij doen niet mogelijk dit jaar. Vandaar dit jaar een andere opzet, ‘De Sinterklaas cadeautjes service’.”

Samenwerking
Net als afgelopen jaren is de actie ook dit jaar een samenwerking tussen Mazzel Jongerenwerk en de SolSisters. In de voedselpakketten die de Voedselbank Oost Achterhoek in de gemeente Oost Gelre bezorgt komt een flyer waarin de actie uitgelegd wordt, compleet met een mogelijkheid tot opgave. Ook vanuit de gemeente worden mensen aangeschreven die ervoor in aanmerking komen.

Talie Wijlens van Mazzel is blij dat de succesvolle actie ondanks de maatregelen een vervolg krijgt: "De reacties zijn ieder jaar weer zeer positief. Ieder kind heeft recht op Sinterklaas en we weten van de Sociale Dienst Oost Achterhoek dat het hard nodig is. Er zijn meer kinderen die hiervoor in aanmerking komen dan wij gedacht hadden. Het zijn echt leuke cadeautjes die de kinderen krijgen, die ingekocht worden bij Post Warenhuis in Groenlo.”

Donaties SOL Sisters en een overlijden
De actie is volledig afhankelijk van donaties. Ook dit jaar wordt de actie financieel weer mede mogelijk gemaakt door een donatie van €1000,- van de SOL Sisters uit Lichtenvoorde. Veronique Beerten van SOL Sisters vertelt blij te zijn dat SOL Sisters ook dit jaar de actie weer ondersteuning kan bieden. “Als SOL Sisters steunen we steeds meer projecten binnen Oost Gelre. Het geld komt binnen door verkoop van tweedehands kleding in onze winkel in Lichtenvoorde. Het kopen van tweedehands kleding wordt steeds als normaler beschouwd. Dat vinden wij een goede zaak omdat de kledingindustrie zeer vervuilend is.”

Dit jaar een extra donatie van de familie Rouwmaat in Groenlo. “Best wel bijzonder,” vertelt Talie. “De vader van Nicole Rouwmaat, Theo Rouwmaat, overleed zeer recent. Hij vond het belangrijker dat zo’n doel gesteund werd dan dat hij bloemen zou krijgen op zijn eigen uitvaart. Hij vond het een mooi initiatief. Ook in zijn overlijdensadvertentie werd er aandacht aan geschonken. Dan ben je een superheld als je daar vlak voor je overlijden nog aan denkt.”

Vrijwilligers
De actie wordt volledig uitgevoerd door vrijwilligers. Onder hen ook Patrick, een cliënt van Stichting De Lichtenvoorde. "Via Perron 8 is hij bij ons terecht gekomen. Hij heeft dan de avond van zijn leven. Dit jaar lukt dat dus niet, maar omdat hij een belangrijke rol speelt in het gebeuren mocht hij namens de organisatie de cheque in ontvangst nemen van SOL Sisters. Hij was hartstikke trots, en wij op hem,” geniet Talie.

"De actie is enkel bedoeld voor kinderen in Oost Gelre en bedoeld voor mensen met een kleine beurs. Dat gaat ieder jaar best wel goed. Je hoeft niet per se een uitkering te hebben. Het is ook voor werkende armen die geen mogelijkheid zien cadeautjes te halen voor kinderen. We doen het in goed vertrouwen en gaan er niet van uit dat mensen misbruik maken van de situatie," is Talie vol vertrouwen. Aanmelden voor de Sinterklaascadeautjes service kan door middel van een mail te sturen naar Talie@alsjemazzelhebt.nl of bellen naar 06-10 91 02 60. In de mail graag de volgende info: naam/namen van het kind/de kinderen, leeftijd, geslacht, adres en de woonplaats. Aanmelden kan tot en met 27 november.

Boodschap Sinterklaas
De cadeautjes kunnen dit jaar worden afgehaald bij een afhaalpunt. Zowel in Lichtenvoorde als in Groenlo zal voor een afhaalpunt gezorgd worden. Er komen helaas geen pieten op bezoek dit jaar, wel heeft Sinterklaas iets anders bedacht. “We hebben Sinterklaas bereid gevonden om filmpjes in te spreken met een persoonlijke boodschap voor de betreffende kinderen. Daar wil hij graag tijd voor uittrekken. Als mensen de cadeautjes op komen halen krijgen de mensen een bericht via Whatsapp of via de e-mail op de laptop met daarin een link naar het filmpje. Ieder kind dat een cadeautje krijgt, wordt kort toegesproken door Sinterklaas. Dan is het toch nog een beetje persoonlijk en extra leuk. Dat lossen we dus digitaal op, omdat Sinterklaas dit jaar volledig vanuit huis werkt.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden