Bouw nieuwe sporthal start komend voorjaar
<p>De oude gymzaal van Marianum is dringend aan vervanging toe.</p>

De oude gymzaal van Marianum is dringend aan vervanging toe.

Bouw nieuwe sporthal start komend voorjaar

GROENLO- De nieuwe sporthal bij Marianum in Groenlo wordt een samenwerking van de Stichting Carmelcollege en de gemeente Oost Gelre. Daartoe is nu een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin afspraken staan over onder andere de overdracht van de gronden, de financiële bijdrage, het eigendom en het beheer. “We hebben de afgelopen periode veelvuldig gesproken met het Marianum en de Stichting Carmelcollege en we zijn blij met deze overeenkomst”, zegt wethouder Karel Bonsen.

Door Kyra Broshuis

Te weinig capaciteit
Op 15 oktober 2019 heeft de gemeenteraad al ingestemd met realisatie van een nieuwe sporthal met drie zaaldelen op het huidige Marianum-terrein. Marianum, dat valt onder de Stichting Carmelcollege, heeft na de nieuwbouw (2017) nog maar één gymzaal tot haar beschikking. Deze gymzaal biedt te weinig capaciteit om alle leerlingen te voorzien in de benodigde uren bewegingsonderwijs. Zij maken, naast deze gymzaal, dan ook gebruik van Den Elshof. In 2018 is geconstateerd dat de huidige gymzaal bij het Marianum bouwtechnisch niet meer voldoet. Er zijn tijdelijke maatregelen getroffen om de gymzaal in gebruik te kunnen houden tot aan realisatie van een nieuwe sporthal. De huidige maatregelen kunnen tot maximaal 2023 verlengd worden, zonder grote investeringen.

Drie gebruikers
De nieuwe sporthal zal gerealiseerd worden op het huidige sportveld bij het Marianum. Het terrein is in eigendom van Stichting Tot Steun Aan Het Voortgezet Onderwijs en Stichting Carmelcollege. Deze partijen dragen de grond over aan de gemeente. Het Marianum krijgt hiermee een sporthal ter beschikking die voldoet aan de nieuwste sporttechnische normen en waarmee ze in staat wordt gesteld alle benodigde uren bewegingsonderwijs op zeer korte afstand te centraliseren. De gemeente is straks verantwoordelijk voor realisatie en exploitatie van de sporthal. Doordat er sprake is van ‘slechts' drie gebruikers (Marianum, Graafschap College en Rap en Snel), is privatisering van de sporthal op dit moment niet mogelijk. Wel is afgestemd dat het Marianum overdag het facilitair beheer op zich neemt. In de avond zal Rap en Snel het (sleutel)beheer op zich nemen. De stichting heeft de verplichting om zolang er bewegingsonderwijs wordt gegeven, uren af te nemen in de nieuwe sporthal. Daarnaast is een deel van het buitenterrein beschikbaar voor bewegingsonderwijs. De gronden om de sporthal en de daarbij benodigde voorzieningen te realiseren worden overgedragen aan de gemeente.

De planning
De verwachting is dat er in tweede kwartaal 2021 gestart kan worden met de bouw en dat de bouwperiode een jaar in beslag neemt. Tegelijkertijd zullen de infrastructurele aanpassingen op het terrein worden doorgevoerd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden