Tuinonderhoud per seizoen

Tuinonderhoud per seizoen

Goed tuinonderhoud is belangrijk om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten. Denk hierbij aan zaken zoals gras maaien, onkruid verwijderen, het snoeien van bomen en struiken, bemesten of het onderhouden van je vijver. Maar welke tuinonderhoud doe je nu precies in welk seizoen van het jaar? Dat hebben we voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Lente
De lente is zonder meer de drukste tijd van het jaar voor tuinonderhoud. Er is van alles te doen nu de tuin weer uit de winterslaap komt. Zo kun je een gazon in het voorjaar verticuteren, bemesten en bekalken. En als je een vijver in je tuin hebt, zal deze ook wat onderhoud vergen. Denk hierbij aan zaken zoals het reinigen van het vijverfilter, het verwijderen van dode planten en het aanbrengen van nieuwe beplanting. Daarnaast zijn er ook wat planten die in deze tijd van het jaar toe zijn aan een snoeibeurt, bijvoorbeeld vaste planten zoals hortensia’s en rozen of het knippen van de heg. Tenslotte kun je ook de tuin nog wat opruimen zodat deze er weer netjes bij ligt, zoals bijvoorbeeld het schoonmaken van bestrating en het leeghalen van de dakgoten.

Zomer
In de zomer is er niet zoveel te doen in de tuin, dit is de tijd om te genieten. De werkzaamheden zijn vooral gericht op het bijhouden van de tuin, zaken zoals gras maaien en sproeien, onkruid verwijderen, planten water geven en misschien nog wat snoeien.

Herfst
In de herfst volgt de tweede grote onderhoudsbeurt van het jaar. In het najaar kunnen de meeste bomen gesnoeid worden, maar ook veel heggen, struiken en vaste planten zijn weer toe aan een snoeibeurt. Ook kun je er voor kiezen om je gazon voor de tweede keer te verticuteren, om er voor te zorgen dat het goed voorbereid de winter in gaat. Tenslotte kun je in deze tijd van het jaar ook de uitgebloeide bloemen en planten verwijderen en de voorjaarsbollen planten.

Winter
De winter is de rustigste periode van het jaar qua tuinonderhoud. Er hoeft bijna niks te gebeuren, je belangrijkste taak is om eventuele schade door vorst te voorkomen. Denk hierbij aan zaken zoals het afdekken en beschermen van planten die niet winterhard zijn, sneeuwruimen en het openhouden van een vijver.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hovenier.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden