‘Dit het meest ‘virtuele’ project geworden waar ik tot nu toe aan heb gewerkt’
<p>Siméon Oosthuizen</p>

Siméon Oosthuizen

(PR)

‘Dit het meest ‘virtuele’ project geworden waar ik tot nu toe aan heb gewerkt’

Siméon Oosterhuis is blij met nieuwe EP

Door Henri Walterbos

GROENLO - Muziek is zijn leven. Hij ademt muziek, het stroomt door zijn aderen, het zit tot in zijn kleinste vezel. Bovendien is het genetisch bepaald vanwege zijn muzikale vader, Ernesto Oosthuizen. Toetsenist en componist bij De Gracht, in 2000 winnaar van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer Songwriter. Siméon Oosthuizen, 19 jaar, multi-instrumentalist uit Groenlo. Hij schrijft, zingt, rapt en produceert zijn eigen muziek, voorzien van persoonlijke teksten.

Gedachtes
Al vroeg kreeg hij pianoles waar hij liever een eigen versie van de te leren bladmuziek maakte dan dat hij het origineel naspeelde, zo vertelt hij in zijn eigen biografie. Snel daarna begon hij ook eigen composities te maken. Zittend met vrienden werd Siméon geïntroduceerd tot het schrijven van teksten. Van zijn gedachtes maakte hij muziek en sindsdien heeft hij niets anders meer gedaan. Simeon is maatschappijkritisch en denkt graag na voor zichzelf. Zijn inspiratie haalt hij dan ook uit zijn omgeving: een nieuwsbericht, schilderij, goed feestje of een snapchatherinnering aan een ex kan genoeg zijn voor een nieuw idee. Simeon denkt na over wat hem precies raakt en dit gevoel zet hij om in een sound. Zo ontstaat de basis van elk nieuw nummer. “Het proces is wellicht abstract, maar het resultaat concreet; alternatieve hiphop met invloeden uit de jazz, soul en funk.” Waar Siméon niet naar op zoek is, is perfectie. “Het leven is niet perfect en ik probeer me af te zetten tegen de perfectie die mensen willen bereiken in hun muziek, maar ook zeker in hun leven. Ik wil met mijn muziek vooral jongeren bewust maken van gewoontes die eigenlijk niet ‘gewoon’ zijn én ze openstellen voor andere genres dan de typische Nederlandse hiphop of popmuziek. Mijn muziek is een harmonisch en groovy kijkje in mijn hoofd.”

Conservatorium
De student aan het conservatorium in Amsterdam lanceert bij tijd en wijle eigen muzikale werkjes op sociale media en Spotify. Zijn nieuwe project, de EP ‘K!ppenvel’, lanceerde hij onlangs ook op de populaire streamingsdienst Spotify, alwaar de jonge musicus al een indrukwekkend lijstje eigen composities op heeft staan. De nieuwe liedjes worden er al veelvuldig beluisterd. “Een serie nummers waar ik het afgelopen half jaar aan heb gewerkt met onder andere Ishbel Meijberg, die mij heeft gemanaged vanuit ArtEZ in Enschede. Alles is volledig ingespeeld, opgenomen, gemixt en gemasterd vanuit mijn slaapkamer in Groenlo op de vocals van Ishbel in ‘K!ppenvel’ na. Door de maatregelen rondom corona moesten we creatief zijn en heeft zij haar vocals opgenomen vanuit haar kamer in Enschede en is dit het meest ‘virtuele’ project geworden waar ik tot nu toe aan heb gewerkt.” Het genre laat zich volgens Simeon moeilijk bepalen. “Alternatieve Nederlandse hiphop met invloeden uit soul en funk komt het dichtst in de buurt. De sound is over het algemeen wat meer elektronisch en heeft wat weg van De jeugd van tegenwoordig maar ook van Spinvis.”

De liedjes
Radio 138956: “Dit nummer gaat over het benutten van de mogelijkheden die je hebt en je omringen met mensen die jou ook in hun leven willen hebben als je het even moeilijk hebt of iets minder kan. Omdat dit nummer het intro van ‘K!ppenvel’ is, wordt Simeon aangekondigd op een onbekende radiozender, ‘Radio 138956’.”

Doel In Zicht: “Hierin kaart ik issues in het leven aan die je zelf niet kan beïnvloeden en die zorgen voor een groot gevoel van onmacht.” Simeon wil in dit nummer duidelijk maken dat je soms best verdrietig mag zijn maar dat je altijd je eigen doel in zicht moet houden en door moet blijven gaan. “Omdat het leven uit ups & downs bestaat heeft dit nummer verschillende delen en wisselt het van sfeer.”

K!ppenvel: “In het titelnummer wordt gesproken over de drang om te leren van je fouten en hoe dit gevoel je soms kan tegenzitten in het leven. De boodschap is dat een leerproces tijd nodig heeft en de pijn na een tijd vanzelf verdwijnt maar dat je soms kippenvel blijft houden bij het denken aan bepaalde gebeurtenissen.”

Elke Dag: “Dit is een liedje over de overmatige behoefte aan liefde. Soms heb je iemand nodig die zegt dat je verkeerd bezig bent, om het grotere plaatje weer te kunnen zien maar dit betekent niet dat jouw geluk uit één persoon kan komen. Uiteindelijk moet je zelf elke dag met een lach opstaan maar zullen bepaalde herinneringen dit af en toe moeilijk maken.”

Facebook: @simeonlosthiskeys

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden