Een herinneringsbord bij de Lichtenvoordse Leeuw. Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat Loekie ontvoerd werd door De Leeuwentemmers uit Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Een herinneringsbord bij de Lichtenvoordse Leeuw. Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat Loekie ontvoerd werd door De Leeuwentemmers uit Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

De Leeuwentemmers herdenken hun heldendaad

Algemeen

25 jaar geleden werd de Lichtenvoordse leeuw ontvoerd

Door Kyra Broshuis

GROENLO/LICHTENVOORDE - Het is min 14 en de straten in Groenlo en Lichtenvoorde zijn uitgestorven. Het is 7.00 uur in de ochtend van zaterdag 13 februari, een historische datum voor Lichtenvoorde en Groenlo. In het halfdonker op de Markt in Lichtenvoorde herdenken drie Grollenaren de legendarische diefstal van de leeuw, vandaag exact 25 jaar geleden. De Leeuwentemmers, zoals de groep Grollenaren heet, geniet sindsdien een heldenstatus in de stad Grol. In Lichtenvoorde én in de stad zijn ze de legendarische actie van 1996 nog lang niet vergeten maar De Leeuwentemmers willen de dorpelingen er nog even fijntjes op wijzen. ‘Blijf alert’, staat op het bord bij de leeuw en hij draagt een bos bloemen om het 25-jarig jubileum van zijn ontvoering te vieren.

Intensieve voorbereidingen
Het idee voor de ontvoering van de Lichtenvoordse leeuw komt van Michel Hoffman en Erik Mentink. Met carnaval 1995 worden vijf andere Grollenaren benaderd om het plan voor elkaar te krijgen; Edwin Grothe, Ronald Hulzink, Rudie Lurvink, Gerrie Meulenbeek en Robert Wolterink. Het plan wordt concreter en na een lange tijd van intensieve voorbereidingen wordt op 13 februari 1996 in alle vroegte de leeuw van de kei getakeld. “Dat ging tot onze grote verbazing heel eenvoudig; de leeuw bleek gewoon los op de kei te staan!”, vertelt Grothe. Vervolgens gaat er een persbericht uit naar alle Nederlandse kranten en tv-stations:

Leeuw ontsnapt

Lichtenvoorde, 13 februari 1996

Vanmorgen is er een 2000 kg wegende leeuw ontsnapt uit het Achterhoekse dorpje Lichtenvoorde. De ontsnapte leeuw, die al meer dan 30 jaar in gevangenschap leefde, is er de oorzaak van dat het hele dorp in paniek is. De burgemeester heeft uit voorzorg bevolen dat de bevolking van Lichtenvoorde ramen en deuren dient te sluiten. Ook is er een avondklok ingesteld. Boze Lichtenvoordse tongen beweren dat de leeuw al gesignaleerd is in het vestingstadje Groenlo, ook wel het Las Vegas van de Achterhoek genoemd. Dit bericht kon echter nog niet worden bevestigd.

43.000 strooibiljetten
Bij de Elna en de Groenlose Gids wordt een brief bezorgd met daarin de eisen voor de teruggave van de leeuw. Ook worden er 43.000 strooibiljetten uitgegooid boven Lichtenvoorde. De dorpelingen zoeken de hele week naar Loekie. De gedachte was dat de leeuw op het Grolsch-terrein zou staan, maar de trofee was veilig opgeborgen in het Duitse Bocholt. Anton Frank bezorgt op 13 februari de belangrijkste brief uit zijn loopbaan op het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Daarin staat vermeld dat Groenlo Loeki in bezit heeft en hoe de Lichtenvoordenaren het dier weer terug kunnen krijgen. Nadat Lichtenvoorde aan alle eisen heeft voldaan, kan Loeki op carnavalsmaandag worden opgehaald op de Markt in Groenlo. Voor de zekerheid is de hele Kanonsbult afgezet met containers, dit om te voorkomen dat Lichtenvoordenaren er (weer) met het kanon vandoor gaan.

Gigantisch feest
Wat er die carnavalsmaandag 19 februari gebeurt, is voor alle aanwezigen onvergetelijk. De Lichtenvoordse delegatie wordt aangevoerd door een heuse Sherman-tank met daarachter brandweerwagens, bussen, vrachtwagens, muziekkorpsen, motoren, jeeps en een bierkoets. Nadat alle papieren ondertekend zijn, barst er een gigantisch volksfeest los op de Markt. Dan is het eindelijk tijd dat de Leeuwentemmers, die tot op dat moment nog steeds volledig anoniem hun werk hebben gedaan, bekend worden gemaakt. Edwin Grothe, Michel Hoffman, Ronald Hulzink, Rudie Lurvink, Erik Mentink en Gerrie Meulenbeek trekken de leeuwenmaskers van hun gezicht. Robert Wolterink staat al op het bordes; hij bleek dat jaar adjudant te zijn.

Groot feest op carnavalsmaandag 1996 toen de Lichtenvoordenaren de leeuw kwamen ophalen in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant