Voortgang vaccinaties in de regio

Voortgang vaccinaties in de regio

ACHTERHOEK - Ook deze week praat huisarts Henk Jan Besselink ons weer bij over de voortgang en wijzigingen van de coronavaccinaties in onze regio.

Door Lineke Voltman

Besselink: “Vorige week meldde ik dat de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en mensen met een verstandelijke beperking in instellingen gevaccineerd zouden worden maar afgelopen vrijdagavond berichtte het RIVM aan onze organisatie dat de levering van vaccins gestopt zou worden en er dus helemaal niets zou komen. Onze 'hoogste baas’ accepteerde dit niet en heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de levering toch doorgaat en we dus deze week kunnen gaan vaccineren. De volgorde blijft zoals vorige week beschreven: maandag Lichtenvoorde en Aalten, dinsdag Winterswijk en woensdag Groenlo, Eibergen en Neede. Deze extra week heeft ervoor gezorgd dat de voorbereiding nog beter is. Wij zijn er helemaal klaar voor en hebben gelukkig voldoende vrijwilligers bereid gevonden hiermee te helpen, zodat deze groep in zijn geheel gevaccineerd gaat worden. In Winterswijk gaat dit om zo’n 350 mensen. Voor zover ik nu begrepen heb geldt dit ook voor mensen die niet onder hun eigen huisarts vallen maar onder de arts van de instelling, maar dit is geregeld door de instellingen zelf.“

Levering aan risicogroepen
“Nieuw is dat de Gezondheidsraad heeft geadviseerd mensen tussen 60 en 64 jaar en mensen met een hoog risico op een ernstig verloop van COVID-19 versneld te vaccineren met AstraZeneca. Het betreft zo’n 1 miljoen mensen met fors overgewicht BMI(Body Mass Index) index hoger dan 40), en mensen met het syndroom van Down,” aldus Besselink. “Als eerste worden alle mensen uitgenodigd die in 1956 of 1957 geboren zijn. Tegelijkertijd worden in deze ronde ook de hierboven genoemde risicogroepen uitgenodigd. Op maandag 15 februari starten de huisartsen in Zeeland met vaccineren, later in de week volgt Limburg en zo wordt zoveel mogelijk van de zuidelijke naar de noordelijke provincies van Nederland gewerkt. Het streven is deze hele eerste doelgroep en de hoog-risicogroepen in februari en maart uit te nodigen, met een mogelijke uitloop naar april. Mensen ontvangen de uitnodiging via hun huisarts en ik verwacht dat onze regio over drie tot vier weken aan de beurt is."

Op de vraag of dit consequenties heeft voor andere groepen, die ook aan de beurt zouden zijn, zegt Besselink: “Ik denk het niet want deze risicogroepen worden met AstraZeneca ingeënt dat minder veiligheid zou bieden bij mensen ouder dan 65, daardoor zijn er meer vaccinaties beschikbaar. Dat deze risicogroepen eerder worden gevaccineerd is duidelijk bedoeld om de IC’s in de ziekenhuizen te ontlasten.”

Nieuwe priklocaties in de Achterhoek
Volgens Besselink hebben alle mensen tussen de 85 en 90 jaar een oproep gehad en hiervan zijn er al velen gevaccineerd. Nu in Lichtenvoorde in de Hamalandhal op 8 maart een priklocatie wordt geopend is het voor hen ook makkelijker om dicht bij huis de vaccinatie te halen. In Borculo wordt eind maart een priklocatie geopend. Niet-mobiele ouderen kunnen bij de huisarts terecht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!