Veehouder Thijs Wieggers blij met vrijspraak
<p>Rutger van Lier en Thijs Wieggers (rechts) bij de rechtbank. Foto: eigen foot</p>

Rutger van Lier en Thijs Wieggers (rechts) bij de rechtbank. Foto: eigen foot

Veehouder Thijs Wieggers blij met vrijspraak

'Geen strafblad en het recht zegeviert, en het gaat om het principe'

Door Henri Walterbos

MARIENVELDE/DORDRECHT - Thijs Wieggers verliet vergezeld van kompaan Rutger van Lier met een stralende lach de Rechtbank van Dordrecht, woensdagmorgen. Nadat hem afgelopen jaar oktober, in een zogeheten OM-hoorzitting, een schikkingsvoorstel van 430 euro en een taakstraf van 40 uur was gedaan voor het ‘bedreigen van een motoragent’ tijdens een boerenprotest in Bleiswijk, 10 juli 2020, vertelde de Mariënvelder toen direct al de zaak voor te laten komen, vanwege de overtuiging van zijn onschuld.

Niet overtuigd
Woensdagmorgen verscheen Thijs voor de politierechter. De rechtbank was niet overtuigd van het feit dat Thijs in de richting van de motoragent was gereden, die vervolgens zijn dienstwapen trok en de geschrokken Mariënvelder onder schot hield en sommeerde uit zijn tractor te stappen. Het restte de rechter niets anders dan Thijs vrij te spreken. De veehouder was een blij man en werd de gehele dag door overstelpt met felicitaties. “Ik heb mijn verhaal kunnen doen en Rutger heeft zijn getuigenverklaring kunnen doen. De officier van justitie kwam met zijn tegenverhaal, mijn advocaat nog en toen werd de zitting nog even geschorst om het beeldmateriaal dat er van is te bekijken. Daarna kwam de uitspraak, dat de rechter vond dat na de verklaring van de verdachte en de getuige duidelijk was dat hun beider verklaring nagenoeg hetzelfde was, terwijl ze elkaar niet gesproken hadden na het voorval. Ook in het beeldmateriaal zei de rechter te kunnen zien dat de trekker achteruit reed in plaats van vooruit en dat er niets anders dan vrijspraak verleend kon worden. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Geen strafblad en het recht zegeviert, en het gaat om het principe.” De betreffende motoragent was niet aanwezig. Thijs dient nog een slag om de arm te houden voor wat betreft zijn blijdschap, aangezien tot twee weken na de uitspraak nog hoger beroep aangetekend kan worden.

Misverstand
Alles draait volgens Thijs om een misverstand, zo vertelde hij al eerder in deze krant. “We hadden die dag een bezoek gebracht aan het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) in Leidschendam, met in totaal tussen de 80 en 100 trekkers. Het was allemaal prima verlopen. De politie bedankte ons nog voor de prettige samenwerking daar. We hadden alles netjes overlegd. We zeiden dat we nog een hapje gingen eten en dan weer terug zouden rijden. Dat vonden de agenten prima, maar dat is blijkbaar niet overlegd of doorgegeven.” Vanaf dat moment ging het mis. In Bleiswijk wilden de trekkers afslaan naar de Mc Donalds. “Rij ik een uitvalstrook op komt er een motoragent voor me staan. Hij stapt van zijn motor af en vroeg ik wat er aan de hand was. ‘Je mag daar niet in,’ zei hij. Ik zei dat we alleen maar wat wilden eten bij Mc Donalds. ‘Dat gebeurt niet,’ zei hij. Ik vroeg waarom niet. ‘Ik ben niet tot antwoorden verplicht,’ zei hij. Ik zei ‘Als je me geen goede reden geeft waarom ik niet naar Mc Donalds mag dan rij ik door naar de Mc Donalds. We leven hier in een vrij land. Ik heb hier geen straatverbod, geen trekkerverbod.’ Hij bleef zeggen ‘Dat gebeurt niet.’ Ben ik weer ingestapt, achteruit gereden, weggedraaid. Toen sprong hij ervoor met zijn pistool op mij gericht. Dan schrik je wel. Ik dacht direct: ‘Ik moet rustig van de trekker afstappen, anders gaat het niet goedkomen.’ Toen ben ik afgestapt en werd ik direct in de boeien geslagen.” Daar was volgens Thijs geen aanleiding toe. “Achteraf bleek dat achter de Mac een distributiecentrum was van supermarktketen Hoogvliet, maar dat wisten wij niet eens. Ik kek alleen moar noar dee grote M, en doar wol ik hen. Wi-j hadden honger.” Toen hij op het politiebureau belandde drong de ernst van de situatie door toen hem ‘poging tot doodslag’ ten laste werd gelegd. “Ik schrok me kapot.” Een dag later werd hij ’s avonds tegen 18.00 uur vrijgelaten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden