<p>Een fragment uit de indrukwekkende herdenkingsvideo; Hier Joop Kruip (links) in gesprek.</p>

Een fragment uit de indrukwekkende herdenkingsvideo; Hier Joop Kruip (links) in gesprek.

(PR Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde)

Lichtenvoordse herdenking maakt landelijk indruk

Lichtenvoordse herdenking maakt landelijke indruk

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Afgelopen jaar moesten vele grote activiteiten in het kader van 75 jaar Bevrijding worden afgelast vanwege de coronamaatregelen. Vooral de Achterhoek werd hierdoor getroffen. Anders dan grote delen van Gelderland werd dit gebied pas in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog bevrijd. Allerlei bevrijdingsactiviteiten in de gemeente Oost Gelre moesten worden afgelast. Herdenkingen, onthullingen, bevrijdingsestafette, bevrijdingsontbijten, exposities, fietstochten en ook de megatheaterproductie van Spiegelingen.

De Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde beschikte over fraai historisch materiaal dat men van plan was te gebruiken bij de jubileumvieringen. “De afgelasting in Lichtenvoorde resulteerden in het plan voor een speciale uitzending, waarin dit ingepast werd”, vertelt Theo Leemreize van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde. “In de korte tijd die restte werd hieraan hard gewerkt. Een heel mooie inleiding door onze burgemeester, gevolgd door bijdragen van leerlingen van het Marianum met als titel Respect en een indringende samenvatting van interviews met verzetshelden door Willie Waalder. Met bijdragen van de stichting zelf over de lokale en geallieerde slachtoffers en muzikale inbreng van Marianum Live werd er ’s avonds na de Nationale Dodenherdenking een uitzending van ruim vijftig minuten gestreamd door onder andere ELNA, Groenlose Gids, ZSOM en Slingeland TV via Youtube, terwijl de Lichtenvoordse kerken dit ook uitzonden via hun kanalen. Al met al is deze film bij meer dan duizend huishoudens bekeken die avond. En dit aantal groeide de dagen er na.”

Ook buiten Oost Gelre is deze film niet onopgemerkt voorbijgegaan, vernam Leemreize recent. “Afgelopen week presenteerde het Nationaal Comité 4 en 5 mei onder leiding van Gerdi Verbeet een plan voor organisatoren van herdenkingen in coronatijd in Nederland. In dat plan wordt onder andere de mogelijkheid voor een waardige en respectvolle herdenking via de lokale digitale media beschreven. Naast Assen, Amersfoort, Velzen en Soest wordt daar de film uit Lichtenvoorde als voorbeeld gegeven. Voor al die mensen die hier aan meegewerkt spreekt deze vermelding waardering uit voor hun werk. Toch leuk.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden