Scouting Lichtenvoorde bestaat 75 jaar
<p>Een speciale herdenkingsinsigne voor de st. Bernardusgroep.</p>

Een speciale herdenkingsinsigne voor de st. Bernardusgroep.

Scouting Lichtenvoorde bestaat 75 jaar

Scouting Lichtenvoorde
bestaat 75 jaar

LICHTENVOORDE - Het grote feest laat nog even op zich wachten maar de sint Bernardusgroep uit Lichtenvoorde heeft dit jaar zeker iets te vieren. De scoutinggroep die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht bestaat inmiddels alweer zo'n 75 jaar. Om dit te benadrukken is er een speciale gedenkinsigne uitgegeven.

Vanaf de bevrijding in 1945 worden er in Lichtenvoorde, net als in de rest van Nederland, pogingen gedaan tot het oprichten van een verkennersgroep en op 28 februari 1946 werd dit een feit. De eerste jaren zijn moeilijk en kenmerken zich door drie dingen: geen geld, geen materiaal en geen geschikte huisvesting. Het leidingteam, bestaande uit de heren Van Doorn, Van de Berg, Kruip, Weijenborg, Seesing en Hund, zijn gelukkig vasthoudend. In februari 1946 wordt er gestart met twee verkennersgroepen nadat de bisschop hier toestemming voor heeft gegeven. Groepsleider Anton Hund is de eerste 25 jaar de grote drijfveer achter het geheel.

Er heerst binnen de sint Bernardusgroep een cultuur van aanpakkers. 'Gewoon doen', niet te veel op de voorgrond treden. Ondanks dat wordt het eerste lustrum in 1956 tijdens het 10-jarig bestaan uitbundig gevierd met een gezamenlijk kamp op het gemeentelijk sportterrein aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Twee dagen worden er demonstraties gegeven met betrekking tot het verkennen. Ook groepen uit Groenlo en Aalten doen hier aan mee. Inmiddels zijn er, naast de verkennersgroepen, ook welpengroepen opgericht. Er wordt gebruik gemaakt van een oude schuur aan de Boschlaan als clubhuis. De sint Bernardusgroep is uitgegroeid tot een van de grootste scoutingverenigingen van het oostelijk district, en telt op dat moment een kleine 100 leden.

Jaren met vele ontwikkelingen en jubilea volgen waarbij het 70-jarig bestaan er het meest uitspringt. Dit jubileum gaat samen met de opening van de huidige accommodatie aan de Flierdijk in Lievelde. Nu zijn de scouts toegekomen aan het 75-jarig bestaan van de vereniging. Zij hopen de komende tijd herinneringen aan te wakkeren bij iedereen die in het verleden betrokken is geweest bij de sint Bernardusgroep. Als de omstandigheden het weer toelaten, willen zij graag deze herinneringen laten herleven bij een mooie reünie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden