Oost Gelre 25 jaar

Oost Gelre 25 jaar

De feestelijkheden rondom het 25-jarig jubileum van de gemeente Oost Gelre zijn meer dan voorbeeldig verlopen. Ik kan niet anders zeggen. Ik weet dat ik een beetje oubollig klink, maar ik word er ook niet jonger op.

Mooi waren al die terugblikken op de gemeente. In het begin was er altijd nog wel wat strijd en rancune, met name tussen de 'grote' kernen Lichtenvoorde en Groenlo, maar dat is helemaal weg. Wij voelen ons allemaal in de eerste plaats Oost Gelrenaar.

Dat was ook goed te zien in hoe de horeca in de hele gemeente samen optrok om van de feestweek een feest voor jong en oud te maken. Alle vijf horecagelegenheden werkten met een gezamenlijke munt en dat werkte heel makkelijk. Ik denk dat de meeste muntjes wel zijn besteed, maar mocht je er nog wat over hebben, dan heeft de Oost Gelrese horeca een schappelijke regeling: de muntjes kunnen tot 15 maart ingeleverd worden voor geld, niet alleen bij de vijf horecazaken, maar ook bij de acht supermarkten en de twee andere winkels die onze gemeente rijk is: Kei Mode in Lichtenvoorde en Boekhandel Vestingboek in Groenlo.

Erg mooi vond ik ook hoe de niet-gevaccineerden bij de feestelijkheden werden betrokken. In het gezellige kamp Oostzicht aan de spoorlijn tussen Lievelde en Winterswijk kregen alle bewoners een Oost Gelre 25-feestpakket uitgereikt door niemand minder dan burgemeester Bart Porskamp zelf, de enige mannelijke, witte, heteroseksuele burgemeester van de Achterhoek.

Zelfs de weergoden waren in een feestelijke bui: is het normaal begin januari niet warmer dan een graad of 19, nu gaf de thermometer de hele feestweek lang temperaturen boven de 25 aan.

En iedereen had er natuurlijk ook zin in. Het was ook het eerste grote evenement sinds ruim tien jaar en velen dachten terug aan de kermissen en carnavals van vroeger.

De afsluiting, die tegelijkertijd plaatsvond op de Markt in Lichtenvoorde en de Markt in Groenlo, die onderling verbonden waren door een videoverbinding op grote schermen, was een hoogtepunt. De 80 uitverkorenen die erbij waren - 45 in Lichtenvoorden en 35 in Groenlo - zullen dit niet gauw vergeten. Nadat burgemeester Porskamp een felicitatiebrief van premier Rutte had voorgelezen - die tussendoor ook nog eens beloofde dat er eindelijk zicht is op de uitgestelde verkiezingen van 17 maart 2021 - ging in alle 25 (!) bubbels - 13 in Lichtenvoorde en 12 in Groenlo - het dak eraf en de champagne tegen de spatschermen.

Kortom, 2030 is prachtig begonnen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden