Bij de brandbrief ontvingen de bestuursleden een doosje KRACHT als dank voor hun inzet voor de ondernemers. Foto: OFL

Bij de brandbrief ontvingen de bestuursleden een doosje KRACHT als dank voor hun inzet voor de ondernemers. Foto: OFL

Ondernemers Oost Gelre spreken hun zorgen uit naar bestuurders in online bijeenkomst

Algemeen

‘Het water staat ons aan de kruin’

OOST GELRE – Het water staat de ondernemers in Oost Gelre aan de lippen. Zoveel werd duidelijk op dinsdagmiddag tijdens een online bijeenkomst, met een afvaardiging van de mkb’ers en met burgemeester en wethouders van de gemeente. Voorafgaand had burgemeester Annette Bronsvoort een brandbrief in ontvangst genomen uit handen van voorzitter Benno Voorhuis namens het Ondernemersfonds Lichtenvoorde, GOV Groenlo en bedrijvenbundeling HaZiMa. Daarin uiten de ondernemers hun grote zorgen over de economische gevolgen van de coronamaatregelen.

Door Henk Klein Holte

“Het water staat ons niet aan de lippen, maar tot aan de kruin”, verwoordde de Groenlose kapper Jurgen Doppen zijn gevoel. “Het is uitzichtloos. Het duurt al zo lang en wat nog het meeste knaagt, is het ontbreken van perspectief.” Doppen geeft aan dat hij van veel collega-ondernemers hoort dat ze het niet meer zien zitten. Gevraagd naar de concrete voorbeelden moest hij die schuldig blijven. “Maar je krijgt die geluiden door via de app-groepen. Bijvoorbeeld dat de uitgifte-mogelijkheid van producten op zich wel leuk en aardig lijkt, maar dat dat zeker niet voor alle branches geldt. Een bloemist kan daar misschien nog wat mee, maar het zet geen zoden aan de dijk, voor pakweg een schoenenzaak.”

Evelien Zuurbier hoort om haar heen dat ondernemers twijfelen of ze nog wel door willen. “We willen graag ondernemen, die keuze is er nu nog, maar straks na 1 maart blijven we misschien wel definitief dicht, als we met de voorraad blijven zitten. Dan moeten we wat anders gaan doen. En dan gebeurt wat niemand wil; winkelstraten met leegstand.”

Hans Pillen prijst de gemeente voor de steun in het voorbije coronajaar. “De gemeente steunt ons waar ze kan, zo hebben we ervaren. Ook bij de sneeuwoverlast in de voorbije weken, werd er meegedacht. Hopelijk kan er misschien straks weer worden meegedacht door de precariorechten voor de terrassen te laten vervallen? En wellicht kunnen er ondernemers worden gesteund vanuit het ondernemersfonds.”

De horeca dreigen de problemen, als de situatie niet snel verandert, echt ver boven het hoofd te groeien, meent Pillen. “Er is geen mogelijkheid om een normaal resultaat te behalen. We worden als horecabedrijven onvoldoende gecompenseerd en het water staat ons inderdaad aan de lippen. Kwijtschelden van WOZ en precariobelasting, wat de gemeente kan doen, zou fijn zijn, maar het zal alleen niet voldoende zijn. Vooral vanuit Den Haag is meer steun nodig.”

Marieke Frank zegt ook het gebrek aan perspectief te ervaren. “Geen perspectief is dodelijk. Ik begrijp deze noodkreet goed. Ik begrijp goed dat het ook een kwestie is van balans zoeken in Den Haag. Maar de rek is er uit bij de mensen. We zullen in Oost Gelre kijken of onze maatregelen van 2020, ook voor 2021 mogelijk zijn”, doelt de wethouder met economie in haar portefeuille op het laten vallen van enkele gemeentelijke heffingen. Zij ziet dat branches als de horeca extra lijden. “Ik ga binnenkort in gesprek met de Koninklijke Horeca Nederland in de Oost-Achterhoek. Dan hebben we het onder meer over de ‘road map’, zoals die in Breda is opgesteld, om de periode na de lockdown zo goed mogelijk te kunnen opstarten. Want ook hier willen we geen lege horeca of horecapleinen.” Ze erkent dat, alle creatieve oplossingen ten spijt, de ondernemers het heel moeilijk hebben. “We beloven te blijven meedenken en steunen waar we kunnen.”

Collega Karel Bonsen (financiën) knikt instemmend bij de woorden van Frank: “En de burgemeester maakt deel uit van de Veiligheidsregio; zij kan deze boodschap vanuit Oost Gelre daar ook laten horen.”

Bronsvoort beaamt dat: “Dat ga ik zeker doen. In de Veiligheidsregio Noord – en Oost-Gelderland zitten de 22 burgemeesters van de betreffende gemeentes in overleg. Daar zullen we voorzitter Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, onze afgevaardigde in het landelijke overleg, voeden met deze geluiden. Daar breng ik de brandbrief ook ter sprake en ook via het VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.) zullen we het hebben over wat deze situatie betekent voor ondernemers, maar ook bijvoorbeeld voor de jeugd. Het kabinet zoekt de beste uitweg om deze crisis te bezweren en we hebben allemaal hetzelfde doel: de gezondheidsschade te beperken, maar ook de economische schade. Hopelijk kunnen we vanaf de persconferentie van Rutte vanavond weer stapjes de goede kant op maken, met versoepelingen. Wij willen als gemeente jullie blijven steunen. Kom praten als je ergens mee zit. En straks zullen we samen, ook met de inwoners die jullie ook zeker steunen, tonen dat er veel kracht en veerkracht is en dat dat ook in de toekomst zo zal blijven.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant