Sfeerimpressie overzicht nieuwe BMX baan.

Sfeerimpressie overzicht nieuwe BMX baan.

gemeente Oost Gelre

Buurt Eschpark vreest overlast BMX-baan

Algemeen

LICHTENVOORDE - De gemeente mag het Eschpark dan wel de meest geschikte plaats vinden voor een BMX-baan, de buurt vindt dat allerminst. Dat bleek dinsdag toen over het voorstel werd gesproken in de commissievergadering. De huidige baan voldoet niet meer en de FCCL is langere tijd op zoek naar een nieuwe plek. Een eerdere locatie, bij nieuwbouwwijk Het Brook, stuitte op veel weerstand van de buurtbewoners. De fietscrossbaan zou daar samen met een plek voor corsobouwers voor teveel overlast zorgen. De corsobouwers kunnen waarschijnlijk naar de andere kant van de N18, bij de waterzuiveringsinstallatie.

Door Kyra Broshuis

Te klein
Het Eschpark is echter ook niet geschikt, zo vinden omwonenden. Namens 52 buurtbewoners spreekt Ton Meijer de raadsleden toe: “Wij zien de BMX-baan niet zitten. De beschikbare ruimte is te klein en te dicht bij de woningen. Daarbij wachten we nog steeds op uitkomsten van diverse onderzoeken. En waar moeten bezoekers van wedstrijden straks parkeren? Wij willen een groene invulling; een wandel- en vlindertuin en een hondenuitlaatplek. Er is hier een heel nieuw ecosysteem ontstaan met onder andere eekhoorns, egels en konijnen. Deze dieren zullen verdwijnen als de BMX-baan hier komt. Er wordt gehamerd op het maatschappelijk belang van deze sportvoorziening. Wij vinden van groot mij belang dat ons woongenot niet verder wordt aangetast. Hoe kijkt de gemeente aan tegen de planschadeclaims?”

Mens en dier
Ook buurtbewoonster Ina Zondag maakt van de gelegenheid gebruik om in te spreken. Zij pleit voor het MACL-terrein als plek voor de nieuwe BMX-baan. De klankbordgroep, waar Zondag lid van is, voelt zich niet serieus genomen door de gemeente. “Aangedragen punten worden niet altijd behandeld, genotuleerd en zelfs afgekapt. We worden gedwongen om met de bestemmingsplanwijziging mee te werken. Onze hoop is gevestigd op de raadsleden, laat uw hart spreken voor mens en dier. U wilt toch ook geen BMX-baan in uw achtertuin?”.

Grote namen
FCCL-voorzitter Coen Gribbroek heeft uiteraard een hele andere visie. “Wij kunnen nu, met onze huidige baan, niet aan verschillende officiële wedstrijden deelnemen. De baan is te klein en te smal en dat is gevaarlijk bij eventuele valpartijen. De eerste gesprekken over een nieuwe baan stammen al uit 2001. Met sporters als Anneke Beerten, Dennis Wissink en Jelle van Gorkom leveren we grote namen af. Gelukkig ziet de wethouder de noodzaak van een nieuwe baan in. Er zijn tal van locaties onderzocht en het Eschpark blijkt het meest geschikt te zijn. Er is direct een avond georganiseerd voor de buurt en er werd een klankbordgroep opgericht. Plotseling kwam er een brief vanuit de buurt met het bezwaar dat de nieuwe locatie te klein zou en werden er zorgen geuit over lichtvervuiling. De gehele klankbordgroep is vervolgens bij de FCCL uitgenodigd om de lichtsituatie te ervaren en uitleg te krijgen. Helaas heeft niemand daar gehoor aan gegeven. Wij betreuren de situatie enorm aangezien we als FCCL grote waarde hechten aan goede harmonie met de buurt. Overigens moet de baan nog ingetekend worden in het park waarbij we rekening houden met de buurt, ook qua licht.”

Voorstanders
Vooralsnog lijken de meeste raadsleden voorstander te zijn van de nieuwe locatie voor de FCCL. Van der Meulen van D66 zegt de bezwaren van de buurt gelezen te hebben. “Als er plannen zijn, zijn de buurtbewoners altijd tegen. Op de huidige locatie zijn geen problemen met de buurt en dat gaat straks ook gelden voor de bewoners van het Eschpark en omgeving.” Walter Leemreize van het CDA woont in de buurt van de huidige BMX baan er zegt als buurt nooit overlast te hebben ervaren. “En het bestuur staat altijd open voor overleg.” OLW ziet de locatie van MACL op de schans als beste keuze. “Daar zullen omwonenden geen last hebben van de activiteiten. Er is meer synergie tussen de FCCL en de MACL dan tussen de FCCL en het zwembad.” VVD’er Boschker zegt dat de bezwaren van de buurt voorbarig zijn. “Het gaat nog maar om een vlekkenplan.” Voor OOG is er nog teveel onduidelijkheid en de partij vindt ook dat het terrein bij de MACL een voor de hand liggende combinatie is.

Tussenstap
Wethouder Marieke Frank zegt dat er op de nieuwe plek een goed woon- en leefklimaat gewaarborgd kan worden. “En we zijn met Meekenesch in gesprek over de toekomst van het zwembad op deze locatie. We hebben uiteraard ook goed gekeken naar het MACL-terrein maar daar zitten knelpunten op gebied van verkeersveiligheid en financiële haalbaarheid. We hebben daar geen grond in eigendom. Het Eschpark is de meest ideale locatie. We nemen nu, naar aanleiding van de berichten uit de buurt, een tussenstap, en vragen of de raad kan instemmen met de uitkomst van de locatiekeuze.”

Op 9 maart doet de raad uitspraak in deze kwestie. Voorzitter Gribbroek hoopt de baan volgend jaar in gebruik kan worden genomen. De kosten bedragen 600.000 euro, een deel daarvan wordt betaald door de gemeente Oost Gelre.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant