Een open haard of houtkachel is niet voor iedereen gezellig. Foto: Kyra Broshuis

Een open haard of houtkachel is niet voor iedereen gezellig. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente vraagt advies GGD inzake houtstook

Algemeen

OOST GELRE - Er gaan steeds meer stemmen op om open haarden en houtkachels te verbieden. Zo ver wil OOG niet gaan maar de partij ziet wel iets in een financiële prikkel om de fijnstofuitstoot tegen te gaan.

Door Kyra Broshuis

Slecht voor de gezondheid
In Nederland heeft ongeveer 1 op de 5 huishouden een houtkachel of een open haard. Daarnaast wordt er, zeker in de zomermaanden, ook veel gebruik gemaakt van een vuurkorf. De uitstoot van fijnstof en roet is echter slecht voor de gezondheid. Bij het verbranden van hout en houtskool komen kleine deeltjes vrij; fijn stof (PM2,5). Deze kleine deeltjes zijn vooral voor mensen die long- of ademhalingsproblemen hebben, erg kwalijk.

Verbieden is lastig
Ronald Willering van OOG: “Volgens een nieuwe rekenmethode van het RIVM zijn open haarden en houtkachels nu verantwoordelijk voor 23 procent van de fijnstofuitstoot in Nederland, Ter illustratie; hiermee is de uitstoot van fijnstof iets hoger dan in het wegverkeer. Het lijkt wettelijk ingewikkeld om als lokale overheid houtkachels of haarden te verbieden, maar er is natuurlijk meer mogelijk dan alleen verbieden. Zo kan het college middels voorlichting of financiële prikkels stimuleren dat mensen overstappen naar nieuwere houtkachels die minder uitstoot veroorzaken of helemaal afzien van houtstook.” OOG vraagt aan het college welke mogelijkheden er zijn om de uitstoot van fijnstof door houtstook te reduceren. Willering: “Ik heb er wel ideeën over en ik voel niets voor verbieden. Er kan wel degelijk een stimulerend effect uitgaan van een financiële prikkel."

Voor wethouder Bart Porskamp is dat (nog) niet aan de orde. Hij wil het advies van de GGD afwachten. “Maar daar is het nu erg druk in verband met de corona-epidemie. We hebben vandaag eindelijk een reactie ontvangen maar daar moeten we nog even goed naar kijken. We komen hier zeker op terug.”

Wordt dus vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant