Crossbaantje

Hoewel Oost Gelre als plattelandsgemeente bekend staat om de rust en ruimte, kwam daar afgelopen week in de Keistad toch een beetje de klad in. Het plan om de fietscrossbaan van de FCCL te verplaatsen van de huidige locatie naar het Eschpark kreeg niet bij iedereen de handen op elkaar. Buurtbewoners zien het niet zitten om hun fijne stukje rust en natuur te moeten inruilen voor een professionele fietscrossbaan met felle verlichting en veel verkeersbewegingen op amper 50 meter van hun woningen. Zij zien de baan het liefst verplaatst naar de Schans, perfect passend naast grote broer motorsportvereniging MACL. Dat stuit dan weer op andere problemen; dan moet de gemeente grond aankopen en extra geld uitgeven en dat is zeker in deze coronatijd niet de bedoeling.

Ik snap die bewoners wel. Als de kruising Zieuwentseweg straks wordt afgesloten en alle toegangsverkeer via de Richterslaan Lichtenvoorde in moet, komen ze ongevraagd aan een drukke verkeersader te wonen. Krijg je daar dan ook nog een sportcomplex bij in plaats van dat fijne parkje waar je na de drukte van alledag even een frisse neus kunt halen, je hond uit kunt laten en waar de kinderen kunnen ravotten. Voor een wijk waar net zoveel mensen wonen als in heel Zieuwent, lijkt me dat toch niet teveel gevraagd.

Misschien moeten de FCCL en de gemeente eens iets verder kijken dan hun neus lang is. Oost Gelre heeft grond zat maar ooh wee, als we toch voorbij het plaatsnaambordje komen! Inbreiden is het toverwoord. Onze kernen uitbreiden in het buitengebied is in onze gemeente haast als het plaatsen van zonneparken in Zwolle, dat stuit op een heleboel weerstand. En zonneparken, die mogen dan wel weer in het buitengebied. Maar misschien ligt de oplossing voor de zo gewenste professionele crossbaan voor de FCCL wel meer voor de hand dan we denken.

Op hemelsbreed nog geen 10 kilometer van de huidige stek aan de Bernard ter Haarstraat ligt een prachtige locatie die volgens mij aan alle eisen van de FCCL en de gemeente voldoet. Voldoende ruimte om een prachtige crossbaan met parkeerplaatsen aan te leggen, goed bereikbaar vanuit de regio, een clubgebouw staat er al én de grond is volledig in eigendom van de gemeente. Het heeft maar één nadeel; het ligt in Groenlo. Want ik heb het hier over het Wilgenpark aan de Beltrumseweg, het voormalige sportcomplex van de Grolse Boys dat na een drie eeuwen durend overleg in 2020 eindelijk gefuseerd is met grote broer S.V. Grol. Gemeente Oost Gelre betaalde er een vorstelijk bedrag voor maar dan heb je ook wat. Instapklaar en het enige waar de FCCL zich dan nog druk over hoeft te maken, is een nieuwe naam. En daar zijn ze na bijna 40 jaar misschien ook wel een keer aan toe.

Fietscross Club Oost Achterhoek, klinkt best goed toch?


Kees Kiezel

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden