Stijn Papen ontvangt coronaproof de sleutel van zijn appartement uit handen van wethouder Porskamp. Links Sjaak Jansen (BondGenoten). Foto: Annekée Cuppers
Stijn Papen ontvangt coronaproof de sleutel van zijn appartement uit handen van wethouder Porskamp. Links Sjaak Jansen (BondGenoten). Foto: Annekée Cuppers

Boerenbond Zieuwent heet eerste huurders welkom

ZIEUWENT - Een mooi zonnetje na een paar stevige hagelbuien symboliseerde afgelopen zaterdag 27 maart passend de officiële opening van de ‘Boerenbond Zieuwent’. In het oude landbouwcoöperatiegebouw zijn vijf appartementen gerealiseerd waarvoor in 2014 de eerste aanzet werd gegeven. Toekomstig bewoner Stijn Papen (25), nu nog wonende op het ouderlijk huis aan de Boekelderweg, mocht tijdens dit officiële moment als eerste het huurcontract ondertekenen waarna door wethouder Bart Porskamp de sleuteloverdracht plaatsvond. Het schilderen en stofferen zal echter nog even moeten wachten; per 1 april mogen de huurders er hun intrek in nemen.

Door Annekée Cuppers

Stijn is samen met nog vier andere huurders een van de geluksvogels die een huurappartement hebben weten te bemachtigen in het prachtige verbouwde pand van de voormalige Boerenbond van Zieuwent. Een project dat na vele jaren en allerlei financiële en bouwtechnische verwikkelingen eindelijk deze zaterdagochtend officieel kon worden geopend. Sjaak Jansen, lid van coöperatie BondGenoten waarin 8 lokale investeerders verenigd zijn, memoreert in zijn speech aan het moment waarop in het voortraject een van de coöperatieleden in 2017 de historische woorden sprak: ‘Met jullie durf ik het wal an!’. Een jaar later was de coöperatie notarieel een feit en met hulp van de gemeente Oost Gelre en een flink subsidiebedrag uit het fonds Steengoed Benutten kon het project starten.

Wethouder Porskamp is uitgenodigd om de officiële openingshandeling te verrichten; het coronaproof overhandigen van de sleutel aan huurder Stijn Papen. Porskamp prijst in zijn speech Zieuwents Belang die al in een heel vroeg stadium zag dat er in het dorp huurwoningen nodig waren voor jongeren in een tijd waarin de gemeente nog een wonigbouwbeleid voerde dat gericht was op krimp en vergrijzing. Zonder de vasthoudendheid van de dorpsbelangenvereniging was de Boerenbond niet van de grond gekomen waarmee het project een voorbeeld is voor andere soortgelijke projecten binnen de gemeente, aldus de wethouder.

Ook namens Zieuwents Belang is er aandacht voor het feestelijke moment. Voorzitter Renske Faber reikt een feestpakket uit aan de nieuwe huurders zodat zij, zo gauw dit weer mogelijk is, gezamenlijk de Boerenbond passend in kunnen wijden. Daarna was er voor de aanwezigen gelegenheid de appartementen ook van binnen te bewonderen.

Emotionele band
Architect Van der Heijden, ook aanwezig bij de opening, herinnert zich nog goed hoe ontzettend betrokken de Zieuwentenaren waren bij dit project. “Veel oudere inwoners hebben echt een emotionele band met dit gebouw. Het eerste schets die we hadden gemaakt waarbij de buitenzijde helemaal zou worden gladgestuct, vond men dan ook helemaal niks. Jongeren zagen eerst niets in de plannen om in de oude Boerenbond te gaan wonen, ze zagen enkel een oud, kaal gebouw. Toen hebben we een virtuele presentatie gemaakt waardoor het meer ging leven en raakten ze steeds enthousiaster. In de oorspronkelijke plannen was er ook nog een penthouse voorzien in de voersilo’s maar dit bleek gaandeweg technisch erg ingewikkeld en ook financieel niet rendabel. Dat plan hebben we helaas moeten laten varen want het uitzicht vanaf de toren was natuurlijk fenomenaal geweest.”

Blijven wonen in Zieuwent
Stijn Papen is erg blij dat er nu dan eindelijk een verhuisdatum in zicht komt. “Kunnen ze van zo’n oud pand nog wel iets moois maken, dacht ik bij de rondleiding bij de start van het project. Ik had zo mijn twijfels maar heb me toen toch maar ingeschreven. Ondertussen bleef ik wel ingeschreven bij ProWonen, ook voor woningen in andere plaatsen maar mijn voorkeur was toch om in Zieuwent te blijven wonen. Later was ik blij dat ik me toch voor dit project had ingeschreven want bij de tweede rondleiding zag het er al zo mooi uit, ik raakte helemaal enthousiast. En nu het klaar is, is het echt zo mooi geworden, ik heb ontzettend veel zin om er te gaan wonen. Jammer dat we nog tot 1 april moeten wachten tot we kunnen beginnen met klussen maar ik heb al verf en een vloer uitgezocht en een idee hoe ik het in ga richten.”

Een van de andere huurders is deze ochtend ook aanwezig om haar huurcontract te ondertekenen. Zij is de gelukkige die als eerste een appartement mocht uitzoeken. Trots vertelt ze: “Ik heb voor het appartement met het dakterras gekozen. Die is wel wat duurder dan de andere appartementen maar dat geld heb ik er graag voor over. Want zeg nou zelf, als we straks weer feestjes kunnen houden, is dit toch een fantastische stek? Zo’n kans krijg je maar één keer.”


Facebook: DeBondGenoten

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden