Voor de (pers)vrijheid

Voor de (pers)vrijheid

Afgelopen weekend was er veel te doen over de journalist van PowNed die in Urk door kerkgangers werd gemolesteerd en van de sokken gereden omdat hij ‘zijn werk wilde doen’. Dat zijn werkwijze niet onderdeed voor die van betogers bij een abortuskliniek, dat deed klaarblijkelijk niet ter zake. En ook de Rutteriaanse gedachtengang dat je van een filmpje op internet niet kunt weten wat er zich voor en na afspeelde, ach, die gold ook even niet. Heel politiek Den Haag wist niet hoe snel ze in de media en op de socials moesten reageren om te vertellen hoe vreselijk dit allemaal was.

Ondertussen werd op diezelfde zondag tijdens een protest tegen de lockdown en de coronamaatregelen in Amsterdam een journalist van omroepvereniging Ongehoord Nederland door de ME in een bus gestopt en afgevoerd naar de Bijlmer. Het betrof hier de bekende oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist Arnold Karskens. Ook hier was een filmpje van waarop Karskens de ME'ers duidelijk zijn politieperskaart toonde maar dat mocht niet baten. Onder het motto 'orders zijn orders' stopten de overheidsdienaars Karskens zonder pardon in de bus. Een werkwijze die hem door zijn jarenlange ervaring in landen met een dictatoriaal regime niet onbekend voor kwam. Geen politicus over gehoord tot dusver.

Als journalist schijnen een helm, scheenbeschermers en dik pak kranten achter je broek tegenwoordig tot de basisuitrusting te behoren. Wat een geluk dat de verslaggevers van Achterhoek Nieuws nog gewoon frank en vrij in onze gemeente de straat op kunnen. Nu het mooie weer in aantocht is, hebben de dames en heren correspondenten dan ook hun herkenbare grijze jasjes met de logo’s van Elna en Groenlose Gids weer uit de kast getrokken. Jammer genoeg is er in deze tijd weinig te beleven. De enige evenementen die nog zijn toegestaan, zijn demonstraties en die eindigen vaak in een nat pak.

Misschien moeten onze correspondenten (in regenpak) dan maar een zondagmiddagje koffiedrinken op het Museumplein om daar de ervaringen op te tekenen van enkele demonstrerende plaatsgenoten. Hoewel, naar ik wat gehoord heb, waren er afgelopen zaterdag ook op de wekelijkse warenmarkt anti-lockdowndemonstranten te vinden. Een handjevol, maar toch.

Zul je altijd zien. Gebeurt er eindelijk eens iets in de Keistad, zit ik net bij de kapper.


Kees Kiezel

keeskiezel@outlook.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden