<p>Linda Commandeur met haar nieuwste boek. E&eacute;n exemplaar is alvast verpakt in het nieuwe Grolse Wanten-inpakpier. Foto: Kyra Broshuis</p>

Linda Commandeur met haar nieuwste boek. Eén exemplaar is alvast verpakt in het nieuwe Grolse Wanten-inpakpier. Foto: Kyra Broshuis

Linda Commandeur; zo ziet zij het!

Vijfde boek van Grolse schrijfster is uit

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Het vijfde boek van Linda Commandeur is uit. Het is een boek met prachtige foto’s en inspirerende teksten en heeft als titel: Zo zie ik het! Het boek is ontstaan door de lange wandelingen door de Achterhoek. “Maar het is zeker geen verslag van die tochten”, zo benadrukt Commandeur.

Stap terug
In 2019 werkte Commandeur een tijdje in de leegstaande Bron, een voormalige cultureel centrum in haar woonplaats, nadat ze merkte dat het tijd was om een stap terug te doen. “Mijn agenda zat zo ontzettend vol en ik had behoefte aan ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Daar, in het oude parochiezaaltje, kwam mijn creativiteit terug. Ik wilde weer iets nieuws creëren. Daarnaast sluimerde de jarenlange wens om eens een langeafstandswandeling te lopen. Toen kwam corona en ik dacht: dit is het moment. Wandelen in het buitenland was lastig en ik dacht aan alle mooie initiatieven in de Achterhoek. Het viel allemaal samen. Ik houd van de Achterhoek en ik heb weken gewandeld langs bijzondere plekken en door mooie natuurgebieden.”

Ik houd van ‘alleen’
Uiteindelijk is het boek totaal anders geworden dan de schrijfster in eerste instantie voor ogen had. “Het is echt ontstaan tijdens die wandelingen. Ik kon met mensen praten zonder afleiding. Soms stond ik een uur met een toevallige voorbijganger te praten, vaak over hele persoonlijke dingen.” Na de wekenlange wandelingen ging Commandeur aan de slag bij Lokalen in Lichtenvoorde. Ze drukte 600 foto’s van de wandelingen af en spreidde die uit over de vloer. “Ik zag verschillen en overeenkomsten en juist die twee samen brengen iets heel moois. De polariserende samenleving die in deze tijd ontstaat, gaf me veel input voor het boek. Het is een boek geworden met veel beeld en weinig woorden. En die weinige woorden geven precies weer wat ik wil zeggen. Het gaat over het belang van tijd nemen, aandacht voor elkaar, nieuwsgierig zijn en je verwonderen. Er is altijd veel meer te zien dan je op het eerste oog denkt. Ook op je dagelijkse wandelroute. Ga eens met iemand in gesprek en hoor hoe een ander ziet en denkt. Ik kan het iedereen aanraden!”

‘Zo zie ik het!’ is verkrijgbaar bij de lokale boekhandels in de regio. Onder de mensen die het boek voor 20 april bij Bruna in Groenlo kopen, verloot Linda een wandeling mét kijk- en luistertips. De foto’s in het boek zijn allemaal gemaakt met de Iphone.

Het boek is ook te bestellen via www.lindacommandeur.nl en via Uitgeverij Hermans.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden