OLW wil duidelijkheid over bomenkap

Medewerkers Müller geschrokken van kaalslag

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Medewerkers van Müller op bedrijventerrein Laarberg zijn geschrokken van de kap van honderden grote en kleine bomen op het terrein. Dat zegt Paul Wallerbos van OLW. De partij werd door de werknemers op de hoogte gesteld van de kap. “Het gaat hier om een rij relatief oude bomen en daarnaast ook nog een wellicht honderd jaar oude houtwal. Industrieterreinen zijn nodig voor onze welvaart, maar als OLW vinden wij het doodzonde en onbegrijpelijk dat deze kaalkap met bijbehorende biodiversiteitvernietiging midden in een klimaatcrisis heeft plaatsgevonden in onze gemeente.”

Inpassen
OLW wil van het college weten waarom er gekozen is voor de kap van de bomen en niet voor inpassing. “Destijds is bij plannen voor de bouw van Müller, zo hebben wij begrepen, juist rekening gehouden met inpassing van deze nu gekapte bomenrij. Waarom konden deze betreffende bomenrijen en houtwallen niet ingepast worden in het door de gemeente benoemde plannen voor de ‘groene biobased Laarberg’?” OLW vraagt het college om een overzicht van de bomenrijen en houtwallen binnen het bestemmingsplan van de Laarberg en daarbij de aantekening of deze behouden kunnen blijven.

Keuzes maken
“Het beeldkwaliteitsplan is door de raad zelf vastgesteld”, antwoordt wethouder Marieke Frank. “Er zijn ook kaders aangegeven voor het groen in de openbare ruimte en op bedrijventerreinen. We kijken altijd of inpassing mogelijk is, dat hebben we hier ook gedaan. Hier moest echter het maaiveld opgehoogd worden en dat zouden de oudere bomen niet overleven. We moeten keuzes maken. En het gaat hier wel om een bedrijventerrein en niet om een park.” Wallerbos reageert met de opmerking dat de vaststelling van een bestemmingsplan niet automatisch inhoudt dat al het groen kan verdwijnen.

Te gek voor woorden
De PvdA reageert ook op het antwoord van de wethouder. “Wij zijn verbaasd en teleurgesteld over deze reactie. We hebben 3 jaar geleden een rondleiding gehad op de Laarberg waarbij expliciet werd uitgesproken dat de houtwallen ingepast zouden worden. Wij hebben niet ingestemd met de kap van deze oude bomen. Het is te gek voor woorden dat dit nu zo gezegd wordt door de wethouder.” Ook D66 schaart zich achter de opmerkingen van OLW. “Het kan niet zo zijn dat het college maar zo kan kappen, dat moet met beleid gebeuren”, vindt D66.

De wethouder zegt dat de gemeente niet kapvergunningsplichtig is voor deze locatie. “Er zijn keuzes gemaakt. Er wordt ook groen behouden en versterkt in onze gemeente maar we hebben hier te maken met een regionaal bedrijventerrein. We doen ons best om groen in te passen maar dat lukt niet altijd.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden