Gemeente komt met tweede steunpakket

Extra ruimte voor terrassen

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Geen precariobelasting voor de terrassen, geen pachtgeldinning voor kermisexploitanten, een activiteitenpakket voor de jeugd, ondersteuning voor De Mattelier en Den Djek en kwijtschelding van de huur van gemeentelijke sportaccommodaties 2021. Deze en meer maatregelen staan in het tweede steunpakket voor inwoners van ondernemers van de gemeente Oost Gelre.

Op naar herstel
Wethouder Karel Bonsen zegt dat veel organisaties, zowel in het bedrijfsleven als daarbuiten, het onverminderd moeilijk hebben. “En het is onzeker hoe lang de coronacrisis nog voortduurt. Daarom gaan we de raad een nieuw steunpakket voorleggen. Het gaat om de route van crisis naar herstel zodat iedereen straks weer mee kan doen in de samenleving.” Het college wil een ruimhartiger invulling van de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), compensatie voor reclamebelasting 2021, vrijstelling van precariobelasting voor terrassen in 2021 en verruiming van de terrassen voor de horeca in 2021. Ook komt er compensatie (vrijstelling) voor ondernemers voor het gebruikersdeel van de ozb-aanslag voor 2021.

Geld voor sport en bewegen
Voor de pijler Sociaal Domein moeten er activiteiten komen voor leefbaarheid in de kleine kernen en tegen eenzaamheid ouderen, ondersteuning voor inwoners met psychische kwetsbaarheid en ondersteuning voor dorpshuizen en speeltuinverenigingen. Ook cultuur krijgt hulp; er komt een cultuurfonds voor ondersteuning van nieuwe initiatieven en daarmee de heropening van de cultuursector, een extra uitkering van 30 procent van de normsubsidie voor cultuur in 2021. Het college wil ook een financiële prikkel voor sport- en beweeginitiatieven en een extra uitkering van 30 procent van de normsubsidie voor sport in 2021.

Het voorstel wordt behandeld in de raadsvergadering van 13 april. De gemeenteraad neemt dan een besluit over het steunpakket. De raadsvergadering begint om 19.30 uur en is, zoals altijd, online te volgen via het raadsinformatiesysteem op www.oostgelre.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden