<p>Wethouder Karel Bonsen (VVD)</p>

Wethouder Karel Bonsen (VVD)

(Kyra Broshuis)

Wethouder Bonsen: ‘Noordtak die Achterhoek doorsnijdt, is niet gewenst’

OOST GELRE - De Noordtak, een verlenging van de Betuwelijn die vanaf Zevenaar langs de A18 en boven langs Lichtenvoorde en Groenlo zou kunnen komen, houdt de gemoederen bezig. Het gaat om een spoorsnelweg voor goederenvervoer richting Twente. De fractie van OOG heeft al vaker vragen gesteld omtrent de ontwikkeling van de Noordtak. De wethouder gaf daarop aan dat er dit jaar een onderzoek komt naar de varianten van de Noordtak.

Door Kyra Broshuis

“Volgens de tekening van het tracé van de Noordtak wordt onze gemeente straks gespleten. De kleine kernen Harreveld, Zieuwent, en Mariënvelde worden afgesneden van de rest van de gemeente. We zijn drie maanden verder en willen graag weten wat het college heeft ondernomen. En bestaat de mogelijkheid dat, wanneer de regio vasthoudt aan een 2x2 100 km/u voor de N/A18, de regio en dit college akkoord gaan met een Noordtak, als de N/A18 alleen mogelijk is als die gecombineerd wordt met parallel van die Noordtak?” vraagt Freek Jansen namens OOG.

Nut en noodzaak
Het college heeft een duidelijk standpunt, zo legt wethouder Karel Bonsen uit. “Een Noordtak die de Achterhoek doorsnijdt, is niet gewenst. Het is in deze kwestie belangrijk om samen op te trekken en daartoe is ook een werkgroep opgericht. Die werkgroep houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten en kijkt ook naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een Duitse variant van de Noordtak. Als er gekozen wordt voor de variant door de Achterhoek, is dit een mogelijk tracé.” De wethouder benadrukt dat het tracé pas echt duidelijk wordt na een grondige tracéstudie. “Bij beide afwegingen, óf er een dergelijke tracé komt en óf de N18 wordt verbreed, wordt er uitgegaan van nut en noodzaak. Het is niet wenselijk een snelweg aan te leggen op basis van afweging van de spoorweg en vice versa.”

‘Niet wenselijk’, is voor OOG te vaag. “Als het ministerie toch die kant op wil, wat doet u dan als college?” Bonsen legt uit dat het college onder andere al via de Regio Achterhoek bezig is het tij te keren. “We zijn daar nu al volop mee bezig. Als het rijk eenmaal kiest, zijn we te laat.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden