<p>Gerard en een aantal leden van de groep Schoon Oost Gelre bij de afvalcontainer achter het gemeentehuis. Foto: Annek&eacute;e Cuppers</p>

Gerard en een aantal leden van de groep Schoon Oost Gelre bij de afvalcontainer achter het gemeentehuis. Foto: Annekée Cuppers

Vrijwilligers Schoon Oost Gelre vragen aandacht voor hondenpoep en mondkapjes

LICHTENVOORDE - In de Elna van 8 februari stond een artikel over het opruimen van zwerfvuil in Oost Gelre. Initiatiefneemster José richtte vervolgens de groep Schoon Oost Gelre op waarbij zich Inmiddels zo’n 15 mensen hebben aangesloten. De groep heeft al diverse plekken in de gemeente onder handen genomen. In het centrum is eenpitter Gerard (83) actief. Hij vindt tijdens zijn wekelijkse opruimrondes steeds meer mondkapjes.

Door Annekée Cuppers

Het gaat goed met de groep Schoon Oost Gelre, zo vertelt José in bijzijn van een aantal leden. Tweewekelijks neemt de groep een stuk buitengebied onder handen om deze te ontdoen van rondslingerende blikjes, plastic tasjes, verpakkingen van etenswaren en ander zwerfafval. “We hebben samen al twee gebieden opgeruimd, te weten het stuk tussen de afslag Lichtenvoorde Zuid en de Texaco en rondom de Boschlaan. Alleen al op het stuk tussen Lichtenvoorde en de Texaco hebben we acht grote afvalzakken kunnen vullen met achtergelaten rommel. Die mochten we bij de Texaco in de container gooien die daarmee ook direct vol was. Het personeel van het benzinestation was ook blij met onze actie; we kregen allemaal een kop koffie aangeboden.”

Het samen zwerfafval opruimen zien de leden van José’s groep niet alleen als een nuttige maar zeker ook gezellige bezigheid. Een van hen vertelt: “Tweewekelijks proberen we met een zo groot mogelijke groep bij elkaar te komen om afval op te gaan ruimen, maar het is geen verplichting. Wie kan die kan en wie niet kan, die slaat gewoon over. Het geeft veel voldoening om samen nuttig bezig te zijn en tussendoor is er natuurlijk tijd om gezellig een kop koffie met elkaar te drinken.” De dame in kwestie raakte zelf geïnspireerd om zwerfafval op te gaan ruimen toen ze dat een man in het Flierbeekpark zag doen. “Ik dacht: jij hoeft dit helemaal niet te doen. Dat motiveerde mij om ook afval op te gaan ruimen.” Een ander lid van de groep spreekt van een ‘verslavende bezigheid’. “Soms zie ik onderweg op de fiets afval liggen en dan ben ik geneigd om terug te fietsen om het op te rapen. Afval trekt afval aan en de gedachte aan dat achtergelaten blikje of die lege snoepverpakking laat me dan niet los. En ja, soms fiets ik dan terug om het alsnog op te ruimen.”

Eenpitter
Gerard, die al vijf jaar lang het dorp ontdoet van zwerfafval, is een echte eenpitter en omschrijft zichzelf als een opruimerig type. “Nu beperk ik mij vooral tot het centrum maar in de begintijd ging ik heel Lichtenvoorde door. Ik ben iemand die op de KBO-computerles nog geen weggegooid bestandje in de prullenbak laat zitten. Ik hou gewoon niet van rondslingerende spullen en kan slecht tegen rommel. Iedere woensdag ga ik het centrum in om zwerfafval op te ruimen, gewoon in mijn eentje want ik ga graag mijn eigen gang. Ik ben lekker buiten en na twee uurtjes vind ik het weer mooi geweest.” Hoewel Gerard er liever zelf op uit gaat en zich niet bij de groep van José heeft aangesloten*, vindt hij contact met andere opruimers erg prettig. “Vorig jaar werden we door de Rova uitgenodigd voor een speciale bedankmiddag. Dat was een erg leuke middag. Niet alleen vanwege de interessante sprekers en de goede verzorging met eten en drinken maar vooral ook om contact te maken met gelijkgestemden. Toen hadden zich maar vier mensen aangemeld om met de bus mee te gaan maar ik denk dat als het dit jaar weer georganiseerd wordt, er wel meer deelnemers zullen zijn.”

Hondenpoep
Het valt leden van de groep Schoon Oost Gelre op dat er de laatste tijd ook veel zakjes met hondenpoep tussen het zwerfvuil zitten. Vooral bij de Suite van St. Switbertus en langs het pad bij de Johanneskerk. “Bij de Johanneskerk hangen de zakjes poep soms gewoon in de heg”, vertelt José, “en dat heeft helemaal geen zin. Laat de poep dan maar gewoon zo liggen, dan kan het verregenen.” Gerard vertelt dat er op veel plekken geen prullenbakken meer staan waar de mensen de zakjes met uitwerpselen in kunnen deponeren. Zelf heeft hij het initiatief genomen om, zolang er nog geen vuilnisbak van de gemeente beschikbaar is, een vuilniszak op te hangen bij het park bij de Antoniushove zodat hondenbezitters daar het afval kwijt kunnen.

Mondkapjes
Een ander probleem zijn de mondkapjes. Gerard kwam er speciaal voor naar het kantoor van deze krant om te laten zien hoeveel hij er afgelopen woensdag weer gevonden had; zeven stuks maar liefst. Gerard en José denken niet dat de mondkapjes bewust op straat worden gegooid, er zitten ook regelmatig stoffen kapjes bij, maar dat mensen ze verliezen als ze bijvoorbeeld hun sleutels uit de zak halen. “We willen iedereen vragen hier alert op te zijn en als ze de kapjes toch kwijt moeten, deze in de prullenbakken te gooien, daarvan staan er genoeg in het centrum. Of gooi ze anders thuis weg want de kapjes bevatten plastic en zijn erg schadelijk voor het milieu, laat staan dat vogels er in verstrikt raken.”

Oproep aan de kerkdorpen
José is erg blij met haar groep maar kan zeker nog nieuwe mensen gebruiken waarbij ze met name inwoners van de kerkdorpen hoopt aan te spreken. “Als groep willen we ook in en rondom de kerkdorpen aan de slag. Daarom komen we graag in contact met geïnteresseerden uit de kleine kernen die ons niet alleen willen helpen met het opruimen van het zwerfafval maar ook weten welke gebieden in hun dorp een opschoonbeurt kunnen gebruiken.” Aanmelden kan door te mailen naar schoonoostgelre@gmail.com..

* Inmiddels heeft Gerard zich ook bij Schoon Oost Gelre aangesloten


Facebook: Schoonoostgelre

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden