<p>Emoties en voldoening bij een blije organisatie met een eerste tussenstand van de eindstand aan het eind van een zeer geslaagde SamenLoop voor Hoop Oost Gelre, op het terrein van de muziekkoepel in Groenlo. Foto: Henri Walterbos/archief Achterhoek Nieuws</p>

Emoties en voldoening bij een blije organisatie met een eerste tussenstand van de eindstand aan het eind van een zeer geslaagde SamenLoop voor Hoop Oost Gelre, op het terrein van de muziekkoepel in Groenlo. Foto: Henri Walterbos/archief Achterhoek Nieuws

Besluit KWF te stoppen met formule SamenLoop voor Hoop verrast organisatie Oost Gelre

'Als organisatie en vrijwilligers zijn we overdonderd, stil en verdrietig en weten we even niet hoe nu verder'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - “Met pijn in het hart hebben we besloten te stoppen met de KWF Samenloop. Dat betekent dat KWF geen tijd, geld en middelen meer beschikbaar zal stellen voor de lokaal georganiseerde Samenloop-evenementen.” Zo maakte KWF afgelopen week volkomen onverwacht bekend met de tot aan de coronacrisis succesvolle formule van de SamenLoop voor Hoop te stoppen. De organisatie van de Oost Gelrese editie is overdonderd maar ook strijdbaar en wil zijn energie graag blijven steken in een evenement voor een goed doel.

“De pandemie heeft ons allen hard geraakt. Net als veel andere goede doelen heeft KWF het afgelopen jaar te maken gehad met een grote terugval in inkomsten. Door het niet doorgaan van evenementen is er in 2020 veel minder geld opgehaald, terwijl de vaste kosten doorliepen. Ook in 2021 zullen we tientallen miljoenen mislopen als gevolg van de coronacrisis. De relatief hoge kosten van een Samenloop zijn hierdoor niet langer te verantwoorden, ondanks inspanningen om deze terug te brengen. We begrijpen dat deze beslissing bij velen moeilijk zal vallen. Na bijna 15 jaar en 265 Samenlopen komt er nu definitief een einde aan een bijzonder evenement, dat voor duizenden mensen heel veel heeft betekend. We kunnen terugkijken op veel mooie en vaak ontroerende momenten. We koesteren de herinnering aan de vele gevoelens van saamhorigheid en troost die we samen mochten beleven.”

Tweede editie Oost Gelre
Het bericht kwam volkomen onverwacht. Zo ook bij het nieuwe bestuur in oprichting SamenLoop Oost Gelre. Het is Ingrid te Veldhuis, tweede voorzitter tijdens de eerste editie, die mede namens haar ‘bestuursleden’ Janet Schuurmans, Mariette Pillen en Irma Oonk, de vrijwilligers en medewerkers uit de eerste editie, die veelal uitzagen naar een tweede editie informeert middels een mailing. “In 2017 hebben we in Groenlo een fantastische SamenLoop voor Hoop neergezet met een opbrengst van € 85.000,- voor onderzoek naar kanker voor het KWF. Een enorm succes waar we allemaal erg trots op zijn en waarvan we direct vonden dat het voor herhaling vatbaar was binnen de gemeente Oost Gelre. In 2019 hebben we toen besloten om in 2020 weer een opstart te gaan maken voor een SamenLoop in 2021 in Lichtenvoorde. Echter, de corona gooide roet in het eten. Er is één bijeenkomst geweest met een aantal geïnteresseerden, daarna konden we niet meer bij elkaar komen. Achter de schermen hebben we nog regelmatig met elkaar gesproken over hoe nu verder. Het is moeilijk om iets te organiseren als je niet weet of iets wel kan vanwege de corona. Dinsdag kwam als donderslag bij heldere hemel het bericht dat het KWF per direct stopt met de SamenLopen. Als organisatie en vrijwilligers zijn we overdonderd, stil en verdrietig en weten we even niet hoe nu verder. Het idee om nooit meer zo’n mooi evenement te organiseren als in 2017 met zoveel verbondenheid en samenhorigheid en zoveel passie en drive van iedereen, organisatie, vrijwilligers, wandelaars, bezoekers en eregasten kunnen we ons niet voorstellen. We gaan ons nog beraden over hoe nu verder. Eerst de emotie maar eens laten zakken. Mochten jullie ideeën hebben om toch iets te organiseren voor een goed doel dan horen we dat graag. Wij vinden dat we zoveel enthousiasme niet verloren mogen laten gaan en willen onze energie graag stoppen in een mooi evenement voor een goed doel. Jullie ook? Laat het ons dan weten, dan kunnen we samen kijken waar we onze energie in gaan steken.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden