Foto: PR

Wat zijn de mogelijkheden van raamdecoratie op maat?

Vroeger hadden ze bij oma en opa een bloemetjesgordijn. Mooi was het niet, je wist wèl waar je aan toe was. Nu word je overladen met mogelijkheden, de één nog mooier dan de ander. Misschien zit je nu thuis met ‘naakte’ vensters ‘s ochtends en wordt je te vroeg wakker omdat de zon opkomt, toch kun je geen keuze maken. Op deze pagina kijken we niet alleen naar de mogelijkheden van raamdecoratie op maat, we helpen je ook snel tot de juiste keuze te komen.

Type gordijn

Laten we beginnen met het type raamdecoratie. Er zijn tegenwoordig behoorlijk veel opties:

  • Schuifgordijnen: Dit is het traditionele gordijn dat je horizontaal schuift. Doorgaans wordt gekozen voor een enkele of dubbele plooi. Dan valt het materiaal mooier, daarnaast zorgt het in een verder kale ruimte voor akoestische demping. Als er mensen met allergieën in huis zijn is zoveel materiaal dat stof aantrekt waarschijnlijk niet de beste optie.
  • Rolgordijnen: Dit type raamdecoratie opent van beneden naar boven en kenmerkt zich door een heel strak aanzicht. Het is dè optie in kantoren en ziekenhuizen vanwege het praktisch gebruiksgemak. Er zijn tegenwoordig volop luxe materialen waardoor het met name in een modern ingerichte woning heel mooi staat.
  • Duo rolgordijnen: Dit is een type rolgordijn waarbij er stroken zijn aangebracht die meer of minder doorzichtig zijn voor een bijzonder effect. Het lijkt een beetje op open jaloezieën maar dan met meer privacy.
  • Vouwgordijnen: Dit is het ‘bohemian’ zusje van het rolgordijn, met een meer natuurlijke flow en organische uitstraling. Minder strak maar wel verzorgd met een gelaagd effect. Als de ophanging niet goed is kan het geheel wel snel rommelig ogen maar dit hoeft zeer zeker niet het geval te zijn.
  • Plisségordijnen: Deze vorm van raamdecoratie wint snel aan populariteit omdat het een mooie brug slaat tussen modern en klassiek. Er is onderscheid te maken tussen een enkele laag met ‘V’ vorm en een duette uitvoering met ‘W’ vorm. Die laatste optie biedt ook een zekere isolerende waarde.
  • Jaloezieën: Dit is de bekende raambekleding met horizontale latten die ook bekend staat onder de merknaam Luxaflex. Er zijn uitlopende materialen met een geheel eigen uitstraling. De controle over de lichtinval is zeker een voordeel, het reinigen van de latten kan wel een uitdaging vormen.
  • Lamellen: Eenvoudig gesteld zijn dit jaloezieën maar dan in verticale richting. Ook hier is er weer veel invloed op de lichtinval, de strakke latten bieden weinig geluidsdemping wat in spaarzaam ingerichte ruimtes een nadeel kan zijn.

Je hoeft natuurlijk niet in iedere ruimte hetzelfde type raamdecoratie te kiezen. Zo kun je in de huiskamer kiezen voor schuifgordijnen met dubbele plooi en op de slaapkamer hang je verduisterende gordijnen. Houd hierbij rekening met de sfeer die je voor ogen hebt en het praktisch gebruiksgemak.

Meten is weten

Het is niet noodzakelijk om een specialist te laten komen om het inmeten uit te laten voeren. Het voornaamste om rekening mee te houden is bevestiging ‘op de dag’ of ‘in de dag’ en uiteraard zal het meetwerk secuur uitgevoerd moeten worden. Op de PoweredBlinds website kun je gratis meetinstructies downloaden wat zelf meten en online raamdecoratie bestellen een stuk eenvoudiger maakt.

Materiaal en kleur

Heb je een voorkeur bepaald in het aanbod gordijnen? Dan kun je vervolgens kiezen voor het materiaal en de kleurstelling. De opties zullen per type raamdecoratie verschillen, als het stof betreft is er doorgaans een keuze voor doorzichtig (vitrage), half verduisterend en geheel verduisterend (overgordijnen). Met name op de slaapkamer wordt vaak gekozen voor verduisterend voor een goede nachtrust. Twee doorzichtige lagen over elkaar heen staat prachtig in de huiskamer, de kosten verdubbelen dan uiteraard wel.

Bediening

Waar je ook voor kiest, het biedt absoluut voordeel om de raamdecoratie te automatiseren. Dan slijt het materiaal en het mechanisme aanzienlijk minder, je hoeft niet eens in de buurt te zijn van het gordijn om deze te openen of sluiten. Zo open je in de ochtend de gordijnen vanuit je bed of je sluit de gordijnen in de huiskamer terwijl je op zolder bezig bent. Met (draadloze) knoppen, gordijnrails met motor en ingebouwde accu of apps op je smartphone en tablet kun je overal en altijd de raamdecoratie bedienen. Geheel automatiseren met een (licht)sensor is ook mogelijk.

Koppeling

Aansluitend op automatische bediening mag de koppeling met andere slimme apparaten in huis ook niet worden vergeten. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van de gordijnen als de verlichting na zonsondergang ingeschakeld wordt. Of bediening met je stem via Siri, Google of Alexa. Tijdens afwezigheid kun je de woning bewoond doen lijken wat weer de veiligheid verhoogt. De opties zijn mogelijk voor alle soorten raamdecoratie, dit is dus zeker het overwegen waard.

Dit artikel wordt u aangeboden door PoweredBlinds. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden