76 jaar vrijheid

76 jaar vrijheid

Als er in de afgelopen 76 jaar ooit een periode was waarin we een extra dimensie konden ervaren van het begrip vrijheid, dan was het wel in het afgelopen jaar. Onze regering moest wel onze vrijheid beteugelen omwille van de gezondheidsrisico's door het coronavirus. Dat de maatregelen die werden genomen niet altijd even duidelijk en consequent waren, zal niemand ontkennen, maar de ministers namen wel hun verantwoordelijkheid.

De mensen die met hun hele ziel en zaligheid hun werk deden en doen in de zorg zagen hoe de coronapatiënten op de ic- afdelingen moesten vechten voor hun leven. Daarnaast waren er vele families die een dierbare moesten missen en soms zelfs 'moederziel alleen' moesten laten sterven in een verpleeghuis.

Mensen in het onderwijs die ongekende wegen wilden vinden om hun leerlingen nog enigszins tot hun recht te laten komen. Improviseren om met hulp van ouders het thuiswerken een vorm te geven. Deze kinderen, ouders en leerkrachten worden bedankt met de mededeling dat de leerlingen 'natuurlijk' een gevoelige achterstand hebben opgelopen waar ze hun hele leven nog de nadelen van zullen ondervinden. Zou het ook kunnen zijn dat het voor kinderen en ouders een ervaring heeft betekend die een verrijking voor hun hele leven is?

Mensen die hun problemen onder de aandacht wilden brengen omdat hun bedrijf en hun baan dreigen onder te gaan. Zij worden terecht gesteund. Maar dat er anno 2020/21 dermate verwende 'vrijheidgenieters' zijn dat ze zich aangetast voelen in hun RECHT OP VRIJHEID bij elke beperking in verband met het welzijn van de ander is een triest gegeven. Er ligt nog jaren een grote taak op de schouders van opvoeders en onderwijskrachten om onze komende generatie (en niet alleen die) te laten beseffen wat vrijheid is. Blijf de verhalen vertellen...

We staan jaarlijks stil bij de 4 mei herdenking, bezoeken een oorlogsmuseum, een oorlogskerkhof of een concentratiekamp en toch zijn er blijkbaar nog altijd mensen die geen besef hebben van de prijs die is betaald voor onze vrijheid.

Wie niet weet wat hij 4 mei herdenkt, weet 5 mei niet wat hij viert.

Vrijheid lees je af aan wat je MAG. Uit je spreken en handelen blijkt of je die verantwoordelijkheid aan kunt.


Wim Rutgers
4/5 mei 2021

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden