<p>De initiators, van links naar rechts Yannick Salemink, Tom Driesen en Pascal Reulink. Foto: Roel Kleinpenning</p>

De initiators, van links naar rechts Yannick Salemink, Tom Driesen en Pascal Reulink. Foto: Roel Kleinpenning

‘Achterhoeks vinyl’ corona-initiatief van drie Achterhoekse vrienden

'Muziek verbindt, de Achterhoek ook. Dan kun je dat mooi koppelen'

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - “Wij zijn op zoek naar de tien populairste Achterhoekse nummers! Breng ook jouw stem uit en maak kans op een unieke ‘limited’ LP. De Top 10 wordt eenmalig uitgebracht op LP, geperst op exclusief ‘Achterhoeks groen’ vinyl! Let op: enkel verkrijgbaar in de voorverkoop!” Zo ineens komt deze boodschap voorbij op een gesponsorde Facebookpagina, met in het oog springend de bekende Achterhoekse vlag.

Achter het initiatief blijken drie Achterhoekse vrienden te zitten. Een van hen is Tom Driesen (33). “Het was in de Top 2000 periode. We zaten biertjes te drinken, plaatjes te draaien, popquizzen te spelen. Zo kwam het aan het rollen. We zagen dat ze in Friesland in die periode dan een eigen Friese Top 100 hebben met alleen maar Friese muziek. Toen dacht ik ‘waarom is dat er niet in de Achterhoek?’ Als je ziet hoe zeer die Achterhoekse vlag leeft, hoe het dialect leeft. Je ziet gewoon dat de Achterhoek een hele trotse regio is. Dat moeten we nog veel meer naar buiten uitdragen. Muziek verbindt, de Achterhoek ook. Dan kun je dat mooi koppelen. Veel van die liedjes, dat zijn we zelf. De liedjes samen zijn onze Achterhoekse identiteit. Prachtig dat mensen vol trots liedjes over onze regio maken. Hele mooie teksten vaak.”

Spotifylijst
De vrienden lanceerden gaandeweg het binnenkomen van de stemmen een open Spotifylijst waarop eenieder nummers in het Achterhoeks dialect toe kan voegen. “Elke drie, vier dagen kijk ik de stemmen na en maak ik een update van de lijst. Dialectnummers van buiten de Achterhoek gaan eruit. Het wordt een puur Achterhoekse lijst. Wat je ziet is dat als de lijst weer aangevuld is met liedjes dat liedjes daarna ineens naar boven schieten in het aantal stemmen. Het is nu al een prachtige lijst. Ik heb hem zelf veel aanstaan thuis.” Daarvoor was al besloten de Top 10 uit te brengen op LP. “Wij zijn zelf vinyl liefhebbers. Verkoopcijfers lieten onlangs zien dat de LP de cd inmiddels voorbij is gegaan.”

Dialect in stand houden
De vrienden willen ook graag een steentje bijdragen aan het in stand houden van het Achterhoekse dialect. “Ik spreek zowel Nederlands als dialect. Het Achterhoeks dialect gaat steeds meer verloren. Het moet wel ergens in stand gehouden worden. Daar willen op deze manier graag aan bijdragen. Misschien ontstaan hier wel meer ideeën uit. We merken dat we veel respons krijgen.”

De vrienden zeggen dikwijls verrast te worden door liedjes. “Er komen ineens verloren pareltjes naar boven waar je het bestaan niet van wist. Ook oudjes. Ik hoor nu weer nummers die ik hoorde toen ik als klein kind op zondagmorgen naar opa en oma toe ging waar de piratenzenders aan stonden. Liedjes die ik eigenlijk vergeten was. Supertof om nu weer te horen. Er wordt echt toffe muziek gemaakt in de gehele Achterhoek. En de Achterhoek is best wel groot merk je. Ieder deel heeft zijn eigen populaire acts, die in het andere deel weer bijna of helemaal niet bekend zijn.”

Bestellen
De LP kan besteld worden voor € 26,95. Aan de presentatie zal een leuke draai gegeven worden, ergens in juni. “Hangt er ook vanaf wat er allemaal mag op dat moment. De eerste LP zal gesigneerd worden en geveild worden voor een nog te bepalen Achterhoeks goed doel.” Tot en met 30 april kan er gestemd worden.


Facebook Achterhoeksvinyl.nl

Achterhoeksvinyl.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden