Gemeente sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Burgemeester: blijf vooral melding doen van verdachte situaties

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE- In de strijd tegen ondermijning heeft de gemeente Oost Gelre een nieuwe stap gezet; de aansluiting bij Meld Misdaad Anoniem (M). Met ingang van 1 mei kan M. direct de gemeente inlichten als er een tip binnenkomt. Door deze aansluiting wordt er een stap overgeslagen, zo zegt burgemeester Bronsvoort.

Hennepkwekerijen en drugslabs
“Voorheen werden deze tips alleen met de politie gedeeld. Wij werden er wel bij betrokken maar nu gaat het veel sneller. Tips en meldingen over criminele activiteiten worden nu geanonimiseerd doorgezet naar de gemeente. Het is voor ons een heel belangrijk middel in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit, denk hierbij aan hennepkwekerijen, drugslabs en dat soort zaken.”

Anonimiteit op 1
Meld Misdaad Anoniem is als onafhankelijke partij niet ondergebracht bij de politie of gemeente. Nadat er een melding is binnengekomen, wordt deze eerst getoetst. De politie of gemeente kan dus niet zomaar actie ondernemen. Als uit het onderzoek blijkt dat de feiten de melding onderbouwen, kan er over worden gegaan op actie. “De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats,” zegt Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem. “Als een melder bijvoorbeeld vertelt dat hij of zij hennep ruikt op zolder, dan zullen wij dat nooit in een melding zetten. Dat kunnen namelijk alleen de buren ruiken. We zullen dan altijd vragen of er signalen zijn die voor meer mensen op te merken zijn.” De Achterhoek is een gebied waar weinig wordt getipt, bevestigt Jansen. “En dat is heel jammer want dit gebied is heel aantrekkelijk voor bijvoorbeeld drugslabs. Het is goed dat het anoniem melden nog eens onder de aandacht wordt gebracht."

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Je kunt 24/7 online melden in een beveiligde omgeving. “Wij hebben onze burgers heel hard nodig om criminaliteit tegen te gaan”, zegt Bronsvoort. “Blijf alert en doe altijd melding van verdachte zaken. Dat kan dus ook anoniem.”


www.meldmisdaadanoniem.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden