<p>Fiep Harbers kan heel goed voorlezen. Foto: Barbara Pavinati</p>

Fiep Harbers kan heel goed voorlezen. Foto: Barbara Pavinati

Voorleeskampioen Fiep Harbers (10) door naar Gelderse finale

‘Ik had er veel zin in‘

Door Barbara Pavinati

GROENLO – Later wil de tienjarige Fiep Harbers juf of danseres wil worden. Ze zit in groep zeven en is door naar de Gelderse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd die op 18 mei wordt uitgezonden via de social media. Het optreden zit haar in het bloed en ze hoopt dan ook erg dat ze doorgaat naar de finale die op 26 mei in Tivoli zal worden gehouden. Als ze die wint gaat ze zo snel mogelijk naar huis om het in geuren en kleuren aan iedereen te vertellen. Voor de opname van de provinciale finale in Deventer was Fiep helemaal niet zenuwachtig: ”Ik had er veel zin in,” lacht ze.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt sinds 1993 georganiseerd om het leesplezier in groep zeven en acht te stimuleren. Jaarlijks doen bijna vijftig procent van de basisscholen mee aan de wedstrijd. In Fieps klas waren drie voorrondes voor de wedstrijd. De drie winnaars van deze groepen namen het op tegen de winnaars van groep acht. Van de 33 kinderen die haar klas telt, deden er elf mee. Uit groep acht waren twee deelnemers. Fiep: ”De kinderen uit groep zeven en acht hebben ons op gestemd met briefjes. De juf had gezegd dat ze echt moesten kijken wie er goed voorlas. Na het stemmen maakte de juf de uitslag bekend. Er hebben ook kinderen op mij gestemd waar ik helemaal niet mee omga.” Daarna volgde de plaatselijke ronde van de Bibliotheek Groenlo. Een onafhankelijke jury beoordeelde de door zeven verschillende scholen ingestuurde filmpjes aan Bibliotheek Oost-Achterhoek. Fieps filmpje won, want, zei de jury: “Ze las vrolijk en duidelijk voor. Het was een leuk stukje en de intonatie was prettig om naar te luisteren.” Fiep plaatste zich voor de regionale finale in Zutphen.

Regionale finale
Fiep: ”Ik heb voorgelezen uit ‘Joris en de geheimzinnige toverdrank’ van Roald Dahl. Het is een supergrappig boek en er gebeuren rare dingen in. Als Joris alleen met oma thuis is bijvoorbeeld maakt hij een drankje voor haar met alles wat hij kan vinden. Daarna vliegt ze op uit haar stoel en vat ze vlam. Ook begint ze te groeien. Dwars door het huis heen. Het fragment dat ik voorlees is het fragment waarin oma het drankje inneemt. In de eerste ronde in de klas heb ik dit verhaal voorgelezen, in de volgende rondes ook. Voor de regionale finale heb ik thuis via livestream het fragment voorgelezen. Voor de Gelderse finale in Deventer moest ik een ander fragment uitkiezen.” De opnames zijn dus inmiddels al geweest, op 18 mei komt Fiep te weten of ze zich geplaatst heeft voor de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Voorbereiding
Fiep vertelt over haar voorbereidingen: ”Samen met mama heb ik een stukje uitgezocht. Mama is juf. Ik heb het stuk vaak gelezen en ook voorgelezen aan mama, maar dat heb ik niet te vaak gedaan. Dan ga je het uit je hoofd voorlezen en dat is niet de bedoeling. Aan het einde van de zin kijk ik altijd op. Dan hoef je niet te zoeken naar waar je bent gebleven in de tekst. Mama gaf mij ook tips en zei welke stukken ik langzamer moest voorlezen en wat goed was. Ook leerde ze mij wanneer ik harder moest praten.”

Anders
Educatiemedewerker Annita Oonk, die normaal het programma in de bibliotheek presenteert, vertelt: ”Als de kinderen in de bieb voorlezen is dat heel anders. We maakten er dan een echt happening van met zitten in een mooie stoel. Dat voelt wel spannender dan het nu is. Toch is het mooi dat er ook nu veel aandacht voor is.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden