Vrijwilliger Joop Vos, enigszins gehavend, spelend op zijn trekharmonica. Foto: Theo Huijskes

Vrijwilliger Joop Vos, enigszins gehavend, spelend op zijn trekharmonica. Foto: Theo Huijskes

‘Vrijwilligerswerk is voor mij het onderhouden van sociale contacten!’

Algemeen

Joop Vos uit Lichtenvoorde

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Hij is geboren op 10 maart 1943 in Zieuwent, woont sinds zijn huwelijk op 13 april 1967 in Lichtenvoorde en laat zich als vrijwilliger nadrukkelijk gelden in het naburige Groenlo. Omdat hij zich inmiddels al meer dan vijftig jaar een gedreven, zeg maar rasechte Lichtenvoordenaar mag noemen, zorgt de band met Groenlo voor de nodige, hilarisch getinte gesprekstof. Een en ander niet alleen tijdens het vrijwilligerswerk in het vestingstadje, maar ook tijdens ons interessante gesprek in zijn woning aan de Bentinckstraat in Lichtenvoorde. Aan de keukentafel heeft uw verslaggever een ontmoeting met de vrijwilliger van de maand mei 2021: Joop Vos, die wordt ondersteund door zijn voor veel gezelligheid zorgende echtgenote Agnes Vos-Kampshof.

“Eerlijk gezegd ben ik ietwat overdonderd dat deze eer mij te beurt valt”, steekt een lichtelijk gehavende Joop Vos van wal, daarbij wijzende naar de pleister op zijn neus, daarop aangebracht na een val tijdens het verrichten van werkzaamheden binnen de familie.

“‘Vrijwilligerswerk is voor mij de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je 78 jaar bent moet je blij en dankbaar zijn dat je dat werk mag doen. Zie het als een hobby, zeker omdat je daar verenigingen of organisaties dan wel individuele personen een groot plezier mee doet. Bovendien is het de ultieme vorm van het onderhouden van sociale contacten, ook al is dat even niet in Zieuwent of in Lichtenvoorde, maar in Grolle”, aldus de in een gezin met twaalf kinderen geboren Vos.

Joop is vanuit
zijn vak als
allround
bouwvakker
breed
inzetbaar


De Voedselbank kan altijd op mij rekenen
Een organisatie die altijd een beroep kan doen op Vos, is de Voedselbank Oost-Achterhoek in Lichtenvoorde. “Ondanks dat ik en Agnes van mening zijn dat een dergelijke voorziening in een rijk land niet nodig hoort te zijn, ben ik op ieder moment van de week bereid om voorkomende werkzaamheden te verrichten. Sinds 12 juli 2013 doe ik datgene waarvoor ik word gevraagd. Dan kan zijn als chauffeur op de bestelbus, als inpakker, als hersteller van schappen en stellingen of wat dan ook, het maakt mij niet uit”, aldus Vos, die vanwege zijn vak als allround bouwvakker breed inzetbaar is. Na de basisschool in Zieuwent heb ik de LTS in Winterswijk gevolgd en daarna de Avondschool in Lichtenvoorde. Op 15-jarige leeftijd ben ik als metselaar aan de slag gegaan om daar 45 jaar later op 60-jarige leeftijd een punt achter te zetten. De werkgever waarbij ik het langst, te weten 27 jaar, in dienst ben geweest, is Aannemersbedrijf Hoenderboom in Zieuwent. Door veel afwisselend werk te verrichten, heb ik mij daar kunnen ontwikkelen tot een allround bouwvakker. Daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van pluk.”

Kind aan huis bij Stoomhoutzagerij Nahuis
Wanneer het vrijwilligerswerk bij Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo ter sprake komt, maakt een spraakwaterval zich van Joop Vos meester. De echtgenoot van de in Harreveld geboren Agnes, vader van Esther, Karin en Rob, alsmede de opa van een viertal kleinkinderen, is blij dat hij in 2009 is toegetreden tot het vrijwilligerskorps van de historische Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. “Doodzonde dat het momenteel allemaal stilligt vanwege de coronacrisis. Ik snak eerlijk gezegd naar het moment waarop het allemaal weer kan en mag. Ook daar kunnen ze mij inzetten voor tal van voorkomende werkzaamheden. Het betreft hier een pracht museum, waar binnenkort het een en ander staat te gebeuren. De sociale contacten tussen de vrijwilligers worden hier, en dat alleen al vanwege de gezonde rivaliteit tussen de Lichtenvoordenaren en de Grollenaren, op het scherpst van de snede uitgevochten, waarbij op ieder niet te voorspellen moment elkaars vlooien worden afgevangen. Een groot genot om dat aan den lijve mee te maken.”

Van zanger en danser tot amateurmusicus
Wanneer het gaat om de vrijwilligersinbreng van Joop Vos daar waar het culturele verenigingen betreft, mogen clubs als GKL (Gemengd Koor Lichtenvoorde), de folkloristische dansgroep ‘De Vier Winden’, en de harmonicagroep Acinom niet onvermeld blijven. Naast het actief bezig zijn als zanger, danser en amateurmusicus, heeft Joop Vos in diverse functies, onder andere als bestuurslid (penningmeester), veel vrijwilligerswerk geïnvesteerd in de genoemde verenigingen. Los van het gegeven dat hij hierover niet zo hoog van de toren wil blazen, geeft Vos aan dat hij het meeste plezier beleeft aan het verzorgen van harmonicamuziek voor de bewoners van de Antoniushove in Lichtenvoorde. “Ondanks dat ik geen noot kan lezen, heb ik mij op 55-jarige leeftijd het bespelen van de harmonica eigen gemaakt. Dit mondde uit in een uit vijf personen bestaand muziekgroepje met de naam Acinom (omgekeerde van monica), dat normaal gesproken op de laatste vrijdag van de maand of op verzoek vaker harmonicamuziek verzorgd ten behoeve van de bewoners van het Lichtenvoordse bejaardencentrum. Bijzonder dankbaar vrijwilligerswerk, dat ik voor geen goud zou willen missen”, aldus Joop Vos. De man die tussen de bedrijven door ook nog een echtpaar in Barlo bij Aalten minimaal één keer in de week bezoekt om hen met raad en met name daad bij te staan, alsmede samen met vrouwlief Agnes reeds jaren achtereen het verenigingsorgaan van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent bezorgt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant