<p>Logo van VIT. Afbeelding: PR</p>

Logo van VIT. Afbeelding: PR

VIT-hulp bij mantelzorg stopt

OOST GELRE - Per één oktober stopt de organisatie VIT met de ondersteuning voor mantelzorgers. Steeds meer gemeenten waarin VIT actief was organiseren de hulp voor mantelzorgers nu zelf. De organisatie kromp in de afgelopen drie jaar van acht naar vijf gemeenten. “We zijn momenteel te klein in omvang om de kwaliteit van de mantelzorgondersteuning die we willen bieden nog te kunnen waarborgen. Daarom dragen we het stokje over aan de gemeenten,” aldus Ben Rikhof, directeur van VIT-hulp bij mantelzorg.

Door Dinès Quist

In het ruim twintig jarig bestaan van VIT is er altijd een groot beroep gedaan op de organisatie. Mantelzorgers konden er terecht voor allerhande vragen, begeleiding bij professionele hulpvraag, ondersteuning bij mantelzorgtaken, cursussen, themabijeenkomsten, respijtarrangementen, lotgenotencontact en emotionele ondersteuning.

Erna Migo is één van de mantelzorgers die veel steun heeft gehad aan de hulp van VIT. “De organisatie is heel laagdrempelig, ik kan altijd bellen of appen als ik een vraag heb. Mijn man heeft Alzheimer en dan komt er veel op je af qua zorg maar ook op emotioneel vlak. Bij VIT vind ik altijd een luisterend oor en iemand die op professioneel gebied met me meedenkt.” Dat VIT ermee stopt vindt Migo erg jammer, maar ze heeft er vertrouwen in dat er een goed alternatief wordt gevonden voor de naar eigen zeggen broodnodige ondersteuning voor mantelzorgers.

En dat alternatief gaat er komen, want VIT laat de mantelzorgers niet met lege handen achter. “We zijn in goed gesprek met de gemeenten die onze taak na één oktober anders moeten organiseren. Dan hebben we het over de vijf gemeenten Doesburg, Doetinchem, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. We hebben ruimschoots de tijd genomen om het stokje over te dragen aan deze gemeenten zodat zij zo goed mogelijk inzichtelijk hebben wat er nodig is voor optimale ondersteuning van mantelzorgers en dit tijdig kunnen organiseren. We hebben alle vertrouwen in een goed vervolg van de mantelzorgondersteuning.”

VIT telt maar liefst 150 geschoolde vrijwilligers, die regelmatig de zorg van mantelzorgers even overnemen. Voor deze vrijwilligers werd een goede match gezocht, voor een optimale samenwerking met het mantelzorggezin. De goede naam en gedegen achtervang was voor veel vrijwilligers aanleiding om onder de vlag van VIT te willen werken. “Je moet liefde voor dit werk hebben anders kies je niet voor dit vrijwilligerswerk. Dat VIT ermee stopt hadden veel van hen niet zien aankomen, zij vinden het erg jammer,” vertelt Rikhof. Op welke manier dit vrijwilligerswerk voortgang krijgt is nog niet bekend, maar het is in het belang van iedereen dat de vrijwilligers deze hulp kunnen blijven bieden. Wat wel zeker is, is dat VIT met opgeheven hoofd haar taak overdraagt. “Bijna 25 jaar is er een groot beroep op ons gedaan en we zijn er trots op dat we zoveel hulp hebben kunnen bieden aan de mantelzorgers die dat keihard nodig hebben.”

Informatie over de ontwikkelingen in de overdracht van VIT kunt u vinden op: www.vithulpbijmantelzorg.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden