RebElsje in actie tijdens een coronaoptreden. Foto: Henri Walterbos/Achterhoek Nieuws
RebElsje in actie tijdens een coronaoptreden. Foto: Henri Walterbos/Achterhoek Nieuws

Clubs in coronatijd - RebElsje uit Groenlo

Kansen en plannen, met naast klank ook drank

GROENLO - RebElsje is een Grols gezelschap dat optreedt met muziekpakken. Of ze ook echt een muziekgezelschap kunnen worden genoemd, daarover zijn de meningen ook binnen de groep verdeeld. De coronacrisis doorstaan ze tot nu vrij goed. “We gebruiken de coronatijd juist om plannen te maken.” In gesprek met drie RebElsjes: Maurice Gelinck (45), Leon Geelink (47) en Rob Porskamp (47), allen uit Groenlo.

Door Mark Ebbers

De eerste zaadjes voor RebElsje werden achteraf gezien geplant in 2014, herinnert Maurice zich: “Met een groep van twaalf man hadden we muziekpakken gekocht voor het carnaval.” Een van de groepsleden was en is Henk-Jan ten Brincke, hij zocht tijdens het carnaval van 2017 versterking voor een gelegenheidsorkest, en zo besloten ze de pakken weer aan te trekken en de andere muzikanten te versterken. “Dat was nog voordat Henk-Jan en ik prins en adjudant werden; misschien was dit zelfs wel de reden dat we een jaar later onthuld werden”, redeneert Maurice.
De naam RebElsje kwam wat later bovendrijven, eind 2018 tijdens de onthulling van prins ‘Klone’ en Robbie Reukers, leden van carnavalsvriendengroep Elsje. Maurice: “Niet dat wij betrokken waren bij dat prinsenpaar; we hebben onze naam ook niet met hen overlegd en hebben verder geen officiële rol gehad tijdens hun campagne.” Maar de naam RebElsje bleef (en vanwege het uitvallen van het carnaval door de coronacrisis, zijn de broers Reukers ook nog steeds niet opgevolgd).

Welke (muzikale) rol spelen de drie gesprekspartners in RebElsje? Maurice: “Ik speel geen instrument, ik draag het vaandel, een lyra, en zorg voor versnaperingen.” Rob: “Ik maak geluid op een teufelsgeige.” Leon: “Ik speel de bekkens, dus ook percussie.” En wie zorgt naast de ritmes voor melodie en harmonie? Leon vervolgt: “Dennis Papen kan echt trompet spelen, vooral Il Silenzio.”
Dat ze nog geen acute muzikale bedreiging zijn voor de Marinierskapel, ondervangen de leden van RebElsje – een kern van acht man en losse gasten – door te playbacken. “Het gaat echt meer om de act”, aldus Maurice.

De oefenavonden speelden zich tot corona af in Sportcafé Den Elshof. “Daar was het wel meer drank dan klank”, erkent Maurice. RebElsje wist zich al vrij snel een min of meer officiële plek te verwerven tijdens het dweilen op carnavalsmaandag, waar ze het aanslaan van het vat begeleidden. “Daarna stelden we ons op als een big band en sloten andere, echte, muzikanten aan.” Deze Rosenmontag-traditie werd na twee keer, 2019 en 2020, echter ruw onderbroken: het virus.
Maar de coronatijd bleek RebElsje ook nieuwe kansen te bieden: ze werden gevraagd te spelen voor de bewoners van De Molenberg, vanuit de tuin. Maurice: “We zouden de afterparty verzorgen voor Willem, Niek en Tim; of zij ons voorprogramma, zo kun je het ook bekijken. Het was op eerste paasdag vorig jaar, ik weet nog dat we gestoord werden door de klokken van de Calixtus.” Rob vult aan: “Hennie Schovers deed dat, keurig op tijd overigens.”

De Molenberg was blijkbaar zo tevreden dat RebElsje een week later weer werd gevraagd, nu om onder de glazen brug aan de grachtzijde te spelen ten behoeve van de bewoners van de gesloten afdeling. Dat spelen voor gebeurde overigens zwaar ondersteund door mechanische muziek. Noodzakelijk, omdat de ondersteunende muzikanten van buiten de groep er inmiddels niet meer bij waren.
“Marga Klompé heeft ons toen gevraagd om na De Molenberg voor hun andere instellingen buiten Groenlo te spelen”, vertelt Leon. “In Lichtenvoorde bijvoorbeeld. Maar we hebben besloten ons op Groenlo te richten en geen tournees buiten de stad te doen.” Bij doorvragen blijkt die beslissing ook met vervoersproblematiek te maken te hebben: een taxi is duur en volledig nuchter blijven rond optredens ligt moeilijk bij RebElsje.

Hoe het ook verder gaat met de coronacrisis, Rob belooft dat er in elk geval een jubileumconcert komt: “We bestaan ongeveer 33 maanden, dus het komende carnaval, wanneer dat ook is, komt het ervan.”
Intussen gebruikt RebElsje de coronatijd om verdere plannen te maken, sluit Maurice af: “En hoe langer de coronacrisis duurt, hoe groter de plannen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden