Impressie van het zonnepark aan de Vredenseweg in Groenlo.

Impressie van het zonnepark aan de Vredenseweg in Groenlo.

Keegstra, Brandt

NLog spreekt schande van Naoberpremie AGEM

Algemeen

‘Dit zijn Siciliaanse praktijken’

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Er is al veel gezegd en geschreven over de geplande zonneparken in de gemeente Oost Gelre. Aanstaande dinsdag beslist de raad of er een zogenaamde Verklaring van geen bedenkingen wordt afgegeven voor het zonnepark Zomereiken aan de Berkenhofweg in Zwolle. Een contract van AGEM voor omwonenden moet de bewoners monddood maken, vindt NLog.

Zwijggeld
Namens PETZ (Positieve Energietransitie Zwolle) sprak Jeroen Ensink de raads- en commissieleden al eerder toe over de premie. “Van de direct omwonenden van het zonnepark zijn geen zienswijzen binnengekomen. Logisch; zij kunnen anders naar hun geld fluiten!” Door AGEM wordt het geld bestempeld als Naoberpremie maar voor de tegenstanders van de zonneparken komt het over als zwijggeld, zo klinkt het in Zwolle.

Onder druk gezet
Voorman Gerard Klein Gunnewiek van NLog is verbijsterd over de contracten van Agem. “Bij realisatie van het zonnepark kunnen omwonenden een ‘vergoeding’ tegemoet zien van 25.000 euro, die zogenaamde Naoberpremie. Dat is op zich prima maar wat helemaal niet oké is, is dat ze dan een contract moeten ondertekenen waarin staat dat ze afzien van de mogelijkheid om bezwaar te maken of een zienswijze in te dienen. Ook dienen zij elke vorm van verzet te vermijden. Wat zo mogelijk nog erger is, is dat het hen verboden is dit contract openbaar te maken. Dit zijn mijn inziens Siciliaanse praktijken!” Het steekt Klein Gunnewiek dat bewoners onder druk en tegen elkaar opgezet worden. “Bovendien is AGEM opgericht om gelden in de Achterhoek te houden maar deze maatschappij verkwanselt dat principe voor een Amerikaanse investeringsmaatschappij.” Ook PETZ maakt zich kwaad dat het geld naar buitenlandse investeerders gaat. Het bewuste contract is geen onderdeel van de raadsstukken, zegt Klein Gunnewiek. “En dat betekent dat de raadsleden hier geen kennis van hebben en er dus ook niet verantwoordelijk voor zijn.”

Normale gang van zaken
AGEM zegt bij monde van Paul Hartskeerl dat men geen bezwaar meer in kan dienen als men voor de Naoberpremie in aanmerking wil komen “Het staat je altijd vrij om bezwaar in te dienen. We hebben gezegd dat als je in aanmerking wilt komen voor de Naoberpremie, dan is het wel een voorwaarde om geen bezwaar in te dienen. De Naoberpremie wordt uitgekeerd wanneer we het park ook echt kunnen gaan bouwen. Overigens kan men wel altijd een zienswijze indienen, dat staat los van de premie. Dat de contracten niet openbaar zijn is een normale gang van zaken bij een privaatrechtelijke overeenkomst. Ik ben op dit moment bezig om toestemming te krijgen van de betreffende buurtbewoners om de contracten door te sturen naar de raadsleden. Ik heb daar uiteraard wel hun toestemming voor nodig. Wij doen er alles aan om zo transparant mogelijk te werken.”

De coöperatie Agem - officieel voluit de Coöperatieve Achterhoekse Groene Energiemaatschappij U.A - is een van de resultaten uit het programma Achterhoek Agenda 2020 en werd in 2013 opgericht. Agem startte met de acht Achterhoekse gemeenten als leden. In 2018 konden ook burgerinitiatieven toetreden als lid. Begin 2021 telt Agem drieëntwintig leden; acht gemeenten én vijftien lokale energiecoöperaties. Voor zonnepark Zomereiken werkt AGEM samen met Sunvest. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat van de 33 grootste zonneparken inmiddels 79 procent in buitenlandse handen is. Hierdoor verdwijnt tot 889 miljoen euro aan subsidiegeld naar het buitenland. Het zijn met name Duitse, Chinese, Engelse en Scandinavische projectontwikkelaars en investeringsfondsen die zonneparken bouwen op Nederlandse grond of Nederlandse zonneparken opkopen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant