Jenny en Toos eindigen hun eerste dag in Lichtenvoorde. Foto: Barbara Pavinati

Jenny en Toos eindigen hun eerste dag in Lichtenvoorde. Foto: Barbara Pavinati

Jenny en Toos lopen alternatieve Alpe d’HuZes

Algemeen

‘Het moest wel ludiek en uitdagend zijn’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Het zijn twee vrolijke dames die op donderdag 3 juni in de middag Lichtenvoorde met vlaggen en gepersonaliseerde rugzakken binnenwandelen. Jenny Berends uit Vaassen en Toos Herms uit Epe lopen in tien dagen een route van 200 kilometer door de Achterhoek. Dit doen ze in plaats van voor het KWF de Alpe d’HuZes te beklimmen, wat ze beiden om persoonlijke redenen al een aantal jaar deden. De laatste twee jaar ging dit niet door in verband met corona. Dus bedachten ze een alternatieve gesponsorde wandelroute. Hun eerste dag begint in Ziek en eindigt in Lichtenvoorde. Ze hebben een gesponsorde overnachting op de Weijenborgerdijk. Op het moment van schrijven hebben ze al 4500 euro opgehaald, maar ze verwachten dat er meer bij komt.

“Er zijn ook zeventien wandelaars die een dag of meerdere dagen een stukje van de route met ons meelopen. Zij hebben ook sponsors. Het bedrag dat zij ophalen, wordt op de laatste dag bekendgemaakt. Ook hebben wij een donatiebuidel waar mensen die we onderweg tegenkomen iets in kunnen doen”, vertellen Jenny en Toos, “Onderweg krijgen we enthousiaste en bemoedigende reacties: ‘wat leuk’, ‘ongekend’, ‘wat uniek’. Er was zelfs een winkelier die ons een gratis ijsje aanbood. Onze laatste overnachting is in Orvelte, in de Herms Alpe Truck. Die truck is al een paar keer mee geweest naar de Alpe d’HuZes en is eigendom van Toos.”

Yesterday
Om de route aantrekkelijk te maken om te volgen via social media hebben de dames een verhaal gemaakt dat de plaatsnamen aaneenrijgt. Over de route van Ziek naar Lichtenvoorde vertellen ze: “Je wordt ziek en je wilt een lichtpuntje. Dat lichtpuntje is in dit geval Lichtenvoorde. Elke dag heeft ook een eigen liedje. Het liedje van deze eerste dag is ‘Yesterday’ van de Beatles, want als je de diagnose kanker krijgt, denk je terug aan de tijd van voor de diagnose. Dan wil je dat het gisteren was.”

Ludiek en een uitdaging
Ze hebben goed voor de tocht getraind. Jenny was al een geoefend loopster, maar ging voor de tocht vaker lopend naar haar werk. Toos is vanaf maart elke dag kleinere of grotere stukken gaan lopen. “De Alpe d’HuZes lopen is wel anders hoor!” lachen de dames, “Dat is alleen maar klimmen.” Ze leggen hun motivatie voor de tocht uit: “We hebben bewust voor een wat grotere tocht gekozen, want het moest wel ludiek en uitdagend zijn. Een kankerpatiënt moet strijden, dus wij moeten ook een kleine strijd aangaan. Het gaat ons vooral om het doel en dat is geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Verder is steun ook heel belangrijk. Deze tocht hadden we niet alleen kunnen organiseren. Er zijn heel veel mensen die ons hierbij helpen. We hopen hiermee een voorbeeld voor anderen te zijn. Je kan zeker iets doen in de strijd tegen kanker. Wees creatief!”

https://www.facebook.com/teamdekeetherms

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant